woensdag 12 juni 2019

BEIJUMBORG (139)


Tradities

Als je even ver weg bent van het gekrakeel in Nederland, dan valt op hoe moeilijk we het hebben met soms eeuwenoude tradities. Wat gaan we de komende jaren verbieden in ons land? Paasvuren staan al op de nominatie om afgeschaft te worden, want veel ‘longlijders’ (ik ben er zelf ook eentje trouwens) hebben het benauwd op de avonden van Eerste en Tweede Paasdag, als die vuren ontstoken worden in het gebied ten oosten en westen van de grens met Duitsland. Bovendien: je huis kan er ook van in de fik vliegen, als het in de vonkenregen staat

Laten we het midwinterhoorn blazen dan ook gelijk maar afschaffen. Dit gebruik, waarbij in Twente en de Achterhoek rond Kerst buiten op de besneeuwde (?) velden op houten hoorns wordt geblazen ‘om de boze geesten te verjagen’ is oorverdovend en bovendien vaak vals: slecht voor onze gemoedsrust, zeker als je ook nog depressief bent aangelegd en die klagelijke geluiden week na week moet aanhoren. Die hoorns kunnen dus ook in de open haard. Oh nee: die haard mag ook niet meer branden, want milieuonvriendelijk. 

Allerlei Pinkstergewoontes en Paasgebruiken zijn eigenlijk op heidense leest geschoeid, en in onze judeo-christelijke samenleving dus ongewenst. Stop dus maar met neut’n schait’n op piemeltje Poas, met vlöggel’n in Ootmarsum, met alles wat niet past in onze ‘moderne’ samenleving. Die Ramadan: weg ermee. Dhr. Wilders wrijft zich al in de handjes. En - als toppunt van ongewenst gebruik - stop met dat Kallemooigedoe op Schier. Een nota bene willens en wetens ontvreemde haan drie dagen op 18 meter hoogte in een kooi stoppen? Ben je nou helemaal van lotje getikt! Ondanks dat het arme beest goed te eten en te drinken krijgt, en ondanks dat de lokale veearts het diertje dagelijks controleert op zijn welbevinden: stoppen d’r mee, want ‘niet meer van deze tijd’. 

Ik geloof dat ik maar moet emigreren naar Griekenland, waar ze met Kerst een kruisbeeld in de dan ijskoude zee smijten, dat dan weer door een groot aantal mannen wordt opgedoken. Waar ze je na vijf jaar ‘grafrust’ gerust weer opgraven en je botjes op kleinere schaal herbegraven. Waar - zoals hier op Tinos - oudere dames op hun knieën zo’n 500 meter naar boven kruipen, om een wonderdoende icoon (heilig schilderij) een genoegen te doen. Kijk: dat zijn nog eens gebruiken waar we wat van kunnen leren. Zwarte Piet zou er keihard om lachen: zijn bestaan wordt in Nederland ook al bedreigd. Hier zou zoiets nog eeuwen lang doorgaan. 

Tradities: je kunt er veel afschaffen, hoor. 

Han Borg

Naschrift; er reageert weer een oude bekende met zelfvoldane oogkleppen op. Zie reacties.
De blogger vroeg aan de columnist of hij het de moeite waard vond om op hem te reageren. Han Borg:


Zo Anoniem: daar heb je me even te pakken! Deze intellectuele en culturele PvdA-er zit nu in een hoekje te huiliehuilie, dat zul je begrijpen. Het is alleen jammer dat je als een blind paard de brandende stal in bent gegaloppeerd. Want je hebt mijn column slecht gelezen, zo blijkt. 
Ik pleit helemaal niet voor het afschaffen van oude gebruiken, maar je woede was kennelijk weer zo groot dat je dat niet goed hebt begrepen.
Van mij mogen paasvuren eeuwig blijven branden, mag het vlöggel’n in Ootmarsum nog jaren doorgaan, en blazen ze hun longen stuk op hun midwinterhoorns, daar in het oosten van het land. En ja: een al 1300 jaar bestaand gebruik om te vasten tijdens de Ramadan mag van mij ook gewoon doorgaan, hoor....wie ben ik om daar een oordeel over te hebben? Wat Mohammed van het vlöggel’n vindt lijkt me niet interessant, wat Jezus Christus van de Ramadan vindt ook niet. Hoe de Boeddha denkt over paasvuren zal me een zorg wezen. 


Het is kennelijk onder boze mensen, die tegenwoordig op het internet als ‘trollen’ bekend staan, gebruik om anderen ongezien en vooral ongelezen voor hun hoofd te willen stoten. Je gaat je gang maar, ook al vermoed ik dat je daar weinig effect mee bereikt. Hoogstens een commentaar zoals dit, waarin ik je uitdaag om me te vertellen waar ik pleit voor het afschaffen van rituelen. Van mij mogen ze nog jaren die haan op Schiermonnikoog omhoog hijsen, mits ‘onder medisch toezicht’ en goed verzorgd. Ik zie je reactie met belangstelling tegemoet.

Update 21.00 uur; zie een der reacties van Anoniem. Vanuit de Boelemaheerd.
Binnenkort toch maar weer eens aanbellen op dit adres....https://beijumnieuws.blogspot.com/2009/11/ik-ben-tegen-weetjewel.html

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een verscheurde ziel treffen we aan bij deze columnist. Enerzijds een connaisseur van oude westerse kunst en cultuur, een erudiet man inzake westerse tradities, gebruiken, normen en waarden. En dan toch anderszijds die oikofobische pvda-doctrine dat alles wat niet des islam is, kapot moet. Over gespletenheid gesproken, je blijft je verbazen bij Beijumborg.

Johan Fehrmann zei

Ik dacht eraan om bovenstaande reactie niet toe te laten...maar hij is zo vermakelijk dat het ook prettig is om andere lezers mee te laten genieten.Zelden zo'n betrokken lezer meegemaakt.De columns van Han worden goed gelezen en dat vooral ook door zijn grootste fan Anoniem.Heel sterk hoe die de bedreiging van de Islam goed in de gaten houdt. Niet dat de columnist voor die religie opkomt, maar dat mag de pret niet drukken. Anoniem is een intensieve lezer van Beijumnieuws...en al jaren waanachtig te Beijum. En daarom dit keer geen censuur! Aub Anoniem...post nog een zo'n gezellige en vermakelijke reactie!

Anoniem zei

Ik dacht even dat Thierry Baudet hier regeerde, connaisseur,erudiet,oikofobische, geen idee wat deze anoniem schrijft.

Anoniem zei

Reactie op 21.57 uur. Ja, dat is die mafkees met die ramen. Extreem rechts met een tunnelvisie. Een zielig persoon die niks anders heeft en een uitkering trekt en overal tegen is.

Anoniem zei

Wanneer traditie als argument wordt gebruikt haak ik direct af.

Anoniem zei

Ook Anon 23:28 etaleert bij uitstek hoe hij (helaas) tot de zelfhatende onderklasse behoort. Maar gelukkig zien we steeds vaker hier aan de Boelemaheerd een nogal forse man voorbij fietsen met een prachtig wit t-shirt met op de rug de print van een rode roos en op de borst in grote letters "Het is O.K. om blank te zijn".

Anoniem zei

Helder dat Anoniem 12.13 uur geschift is. Waarschijnlijk iemand die de hele dag kan reageren want staatsuitkering.
Afzender, universitair opgeleid met een uitstekende baan.

Anoniem zei

Anon 19:40 verraadt behoorlijk het niveau en (gebrek aan) genuanceerd denkvermogen van tegenwoordige academici. Blijkt bovendien uit de maatschappelijke status van deze persoon. Werkende arme en wonend in Beijum says it all.

Anoniem zei

Academici deugen niet.
De zelfhatende onderklasse ook niet.

Gelukkig hebben we Anoniem 23.36 uur nog. Simon K.

Anoniem zei

En nu maar wachten op het moment dat de columnist zich ook nog gaat ergeren aan die enorme witheid van boeken bij zijn instelling voor hooggestudeerde lieden. Bibliotheken eeuwenlang uitpuilend van door nare, wellicht vooral christelijke, witte, heterosexuele mannen volgekalkte boeken. Bah, helemaal niet meer van deze tijd. Kunnen van de zomer allemaal op de bbq in Beijum-Noord.

Han Borg zei

Boeken verbranden, Anoniem? Dat deden ze in 1933 ook, bij onze Oosterburen. Kennelijk zie je dat weer graag gebeuren. Bovendien ben ik niet zo’n bbq’er. Je schat me opnieuw totaal verkeerd in, beste Anoniem...