maandag 10 juni 2019

COLUMN UIT LEWENBORG (146)


Zegels, punten en sparen

Iedereen kent wel de airmiles waarmee je punten kunt sparen en in kunt leveren voor korting of producten. Zelf spaar ik deze al jaren. Het airmileskaartje zit altijd in mijn portemonnee.
Bij andere winkels, zoals Kruidvat, Hema, Cigo, bouwmarkten en vast nog veel meer winkels, gewoon teveel om op te noemen, heb je klantenkaarten.
 

Allemaal pasjes dus, die je kwijt moet in je portemonnee. Ik heb er gewoon teveel denk ik en kocht er zo’n pasjeshouder voor. Echt handig hoor, alleen moet je ‘m dan wel in je tas doen. Op een warme dag even snel in mijn korte broek met de portemonnee en mobiel in de hand naar de Kruidvat voor zonnebrandcrème. Bij de kassa vraagt de kassière: ‘Heeft u een klantenkaart?’ ‘Jawel,’ zei ik, ‘alleen niet bij me.’ Stom dus. Het is toch ook een gesleep van niks, dacht ik op weg naar huis. Voor even een snelle boodschap sleep ik toch niet heel mijn hutkoffer mee?
En als ik die wel mee heb, dan sta je bij de kassa te klungelen om het juiste pasje van de desbetreffende winkel te vinden. Met zweet op je hoofd en een lange rij ongeduldige mensen achter je… Ken je dat? 
Thuisgekomen toch de pasjes maar weer anders geordend. Nu is het helemaal een rommeltje en of mijn telefoon ( het lijkt wel dat Huawei je echt afluistert, je weet wel, die kleverige Chinese praktijken wat vorig jaar zó hot was) het hoorde, kreeg ik een reclame van de ‘stocard’ te zien. Dit is een app op je telefoon waarin je al je pasjes kan invoeren. Wat een werk, maar wel effectief want wie gaat er tegenwoordig nog zonder mobiel de deur uit?
Dag hutkoffer in de zomer…

In supermarkten kun je ook voor van alles en nog wat sparen. ‘Wilt u koopzegels?’ ‘Nee hoor.’ ‘Wilt u zwembadzegels?’ ‘Ja, die wel en alle andere actiezegels ook graag. Ik geef ze namelijk weg aan degenen die ze goed kunnen gebruiken.’
Een paar jaar geleden kon je bij de Appie sparen voor kristallenglazen. Die hele set wilde ik graag compleet hebben en met hulp van familie, vrienden en kennissen is het mij gelukt.

Toch moet je naar mijn idee bij zulke acties te vaak bijbetalen en krijg je één zegel bij 10,- euro aan boodschappen. Als je dat allemaal uitrekent, betaal je in principe toch al genoeg voor een paar handdoeken, ik noem maar even wat, het kunnen net zo goed messen zijn. De actie bij de Poiesz om te sparen voor een gratis boodschappenpakket, betaal je in principe ook zelf. Toch vind ik dat dan nét weer wat anders, er zitten altijd goede en lekkere producten in en de boodschappen die je ervoor hebt gedaan kocht je toch omdat je ze nodig had. 

Creatief gaan ze er wel mee om, want als je dat of dat product koopt krijg je er bijvoorbeeld drie gratis zegels extra bij. Mensen kopen dan onbewust dingen die stof gaan staan te happen in een kast.
Zoiets moet je goed in de smiezen houden en jezelf afvragen, heb ik dat écht nodig.
Bij de Rabobank kan je nu spaarpotjes aanmaken. Ik vind het een grappig idee, voor elk doel een potje. Handig voor mensen die moeite hebben om uit zichzelf te sparen. Zo creëer je een duidelijk overzicht waar je je kostbare geld voor zou willen gebruiken.

Doe jij ook aan sparen en neem je zegels mee van de winkels?

2019©Vlindertje73

Geen opmerkingen: