maandag 3 juni 2019

COLUMN UIT LEWENBORG (145)


Hulp geven en krijgen

Afgelopen week zat ik met een dilemma, mijn hondje moest naar de dierenarts en ik ga altijd met haar naar Peize. Met de bus ben je dan best lang onderweg en moet je ook nog eens bijna een half uur lopen om er te komen. Zo zat ik net voordat ik weg moest op mijn telefoon te kijken en toevallig zag ik dat een vriendin van mij een woordje had gemaakt bij het spel wordfeud.

 Ah, dacht ik, ik kan wel even vragen of zij zin heeft om mee te gaan aangezien zij een auto tot haar beschikking heeft. Nee heb ik en ja kan ik krijgen, nietwaar? En natuurlijk wilde ze wel even mee met mij. Wat was ik blij en het scheelde ook een hele boel (reis)tijd. ‘Kom deze kant maar op, dan drinken we nog een kop koffie,’ zei ze. Bij haar gekomen was ze haar stoepje aan het vegen, de zweetdruppels parelden over haar voorhoofd en ik zei: ‘Kom, dat doe ik wel even voor je.’ 
Na de koffie vertrokken we en bij terugkomst betaalde ik haar benzinegeld, niet meer dan logisch vond ik, want haar kanarie rijdt tenslotte niet op water net als andere auto’s dat ook niet doen!
Vervolgens ging ik met mijn hondje naar een andere vriendin, want zij ging mij even helpen om de klitten/knopen bij Snoopy weg te knippen. (zie foto)
Hulp geven en krijgen moet wel van twee kanten komen, het hoeft niet op de weegschaal, maar voor je het weet wordt er misbruik van je gemaakt. Daar moet je voor waken. 

Zelf sta ik vaak voor anderen klaar, men weet mij altijd te vinden als ze iets moeten weten of zoeken. Het geeft mij een fijn gevoel, alleen als er dan mensen zijn die altijd en altijd de ellende van zich af praten tegen mij en vervolgens toch niet doen wat ze zeiden te doen… Ja, dan is het wel klaar voor mij.
Ook ik heb regelmatig hulp nodig, wie niet? Gelukkig heb ik veel mensen om mij heen waar ik een beroep op kan en mag doen. Zo had ik vorig jaar iemand leren kennen via de wehelpen.nl site en zij hielp mij met de zware dingen in huis, qua schoonmaak en ik leerde haar beter Nederlands spreken. Zo kun je dus zelf hulp geven en tegelijkertijd krijgen, met de portemonnee gesloten. Een wederdienst zeg maar… Alleen is zij verhuist en nu ben ik via diezelfde site weer op zoek en heb zojuist een berichtje gestuurd naar een student. De ruil zal zijn; een goede, lekkere en gezonde maaltijd. Voor wat, hoort wat.

Ik hoop dat ze snel reageert.

Zo kan iedereen hulp krijgen en geven, als je er maar voor open wil staan.
Tegenwoordig heb je ook de ‘nextdoor’ app en ik heb dat nog niet helemaal uitgevogeld hoe of die werkt, maar volgens mij kan men daar ook wel hulpvragen op kwijt.
Het feit blijft dat als je hulp bij de gemeente aanvraagt het weken en weken duurt voordat er eens iets beslist wordt en als je het dan eindelijk hebt, je het niet meer zo hard nodig hebt als dat je het vroeg. Vandaar vind ik het erg fijn dat er mensen zijn die klaar staan op het moment dat het echt nodig is. Dringend of even voor je gemak, dat maakt niet zo heel veel uit.

Vraag jij weleens hulp aan iemand?

2019©Vlindertje73

Geen opmerkingen: