maandag 1 juni 2020

COLUMN UIT LEWENBORG (190)


Een pakje voor u

Dank voor uw bestelling, staat er in mijn mail met de afzender Bol. Wat gek denk ik bij mezelf, ik heb helemaal niets besteld. Mijn moeder wordt weliswaar steeds handiger met het internet en dus bel ik haar. Nee, zij had ook niets besteld. Het afleverpunt was ook al zó raar, niet dichtbij zoals ik gewend ben. Na contact te hebben gehad met Bol, was het zo geregeld en de bestelling geannuleerd. 

Blijkbaar is mijn account gehackt, inmiddels een nieuwe aangemaakt. Vooral in deze tijd is online winkelen helemaal hot, alleen nemen ook de fraudepogingen hierdoor toe. De bezorgdiensten heb het er maar druk druk mee! Namen en e-mailadressen zijn makkelijk te verkrijgen, daarvan bestaan gewoon lijsten die te koop zijn en komen zo op straat te liggen. Verder kunnen wachtwoorden worden gekraakt, wat meestal geldt voor korte wachtwoorden.

Hoe langer een wachtwoord, hoe moeilijker het is om deze te kraken. Daarom wordt er geadviseerd om vanaf nu wachtzinnen te gaan gebruiken om als wachtwoord te dienen, zoals bijvoorbeeld deze: “ikbenjullietochteslimafdusdagdag” of “bijmijvalternietstehacken” Hierbij kan je natuurlijk aan van alles denken. Eten wat je niet lust, of juist lekker vindt. Leef je uit en laat je fantasie gaan.

Zojuist had ik een verzekeringsmaatschappij aan de telefoon en die wilden mijn e-mailadres om via die weg de post naar mij te sturen, aangezien het makkelijker is en vooral milieuvriendelijker. Zelf heb ik het toch het liefst nog ouderwets via een papier, zo kun je je verzekeringspapieren netjes ordenen in een map die je in de kast kan zetten. Mijn e-mail doorgeven vond ik toch wel een dingetje, na bovenstaande ervaring met Bol, vroeg ik de meneer aan de andere kant van de telefoon allerlei vragen. Niet zo gek toch dat je aan twijfelen slaat? Hij had er gelukkig begrip voor en nu maar hopen dat het echt de verzekeringsman was. Ik ben wel blond, maar niet gek en belde het nummer een uur later terug en ja, ik kreeg ze gewoon aan de lijn, met het bekende keuzemenu erbij

Hackers (criminelen) staan voor niks, met hetzelfde gemak achterhalen ze je gegevens waar je bij staat. Er zijn diverse mogelijkheden waarop ze vertrouwelijke informatie over je kunnen krijgen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een Trojaans paard of een zogenoemde Phishing e-mail gebeuren. Je moet tegenwoordig overal zo goed opletten, dat je er wel een beetje flauw van wordt. Zo had ik laatst een mail dat er een deurwaarder zou komen op mijn oude adres, waar ik al vijf jaar niet meer woon. Helemaal onderaan stond Californië. Tjonge, wat hebben die met mijn watergebruik te maken? Weg ermee en zo de prullenbak in en die ook meteen geleegd. En ken je dat, van die mailtjes dat je weer zoveel bitcoins erbij hebt? Je zou er maar schatrijk mee worden zeg… Toch om gek van te worden. Of dat je weer zoveel gewonnen hebt met één of ander gokspel. Het is wel schering en inslag de laatste tijd en ik ben daarin vast niet de enige.

Mijn tip is; gebruik nergens hetzelfde wachtwoord en verander deze regelmatig. Maak deze zo lang mogelijk, met het liefst ook cijfers en andere tekens.

Blijf online veilig!

2020©Vlindertje73

Geen opmerkingen: