vrijdag 5 juni 2020

RECREATIEPARK KARDINGE (152)
Aan het mooie voorjaarsweer van de afgelopen week is gisterochtend vooraleerst een abrupt einde gekomen. Van de ene dag (woensdag) op de andere (donderdag) ging het strand en het weideveld voor de Kardingerplas van redelijk gevuld naar helemaal leeg.

De komende weken gaat er één kardinale vraag boven Recreatiepark Kardinge hangen. Wanneer de komende zomer komt er weer een negatief zwemadvies in verband met blauwalg?

Je kon er de laatste jaren een weddenschap op afsluiten, vanaf welke datum in de zomer is het weer gebeurd met de zwempret bij het meer in de achtertuin van Beijum (Lewenborg, Ulgersmaborg).
In 2016
In 2017
Al in 2012 plannen van de gemeente Groningen en GroenLinks om de blauwalg aan te pakken.


Er werd de laatste jaren (geen jaar dat er geen blauwalg was...we hadden en hebben een blauwalg-abonnement) hooguit wat gemopperd als er weer blauwalg in genoemde plas werd aangetroffen.

Maar dit jaar zal dat anders zijn. In verband  met corona zullen meer Beijumers (en Stadjes) thuis vakantie gaan vieren. Met mooi heet weer is de Kardingerplas dan dé place to be. Blauwalg zal dan een forse streep door het zomerplezier van veel Beijumers-Groningers betekenen.

Begin vorig jaar startten een paar Beijumers een petitie richting Waterschap Noorderzijlvest en de Gemeente Groningen. Zie nog eens hier

Er is deze eeuw nog praktisch geen zomer geweest waarin geen blauwalg in de Kardingerplas is aangetroffen. Dat mag je een brevet van onvermogen noemen.
Tot nu toe is er niks bekend over actie vanuit de gemeente en het waterschap om tijdens de komende coronazomer alles op alles te zetten om de vele thuisblijvers plezierig zon en zwemplezier dicht bij huis te gunnen.

Naast blauwalg is er nog een potentieel gevaar rond de Kardingerplas....spugende ettertjes.
Zie beneden, opsporing verzocht.Geen opmerkingen: