zondag 4 juli 2021

DE VOGEL VAN DE WEEK IN BEIJUM (18)

 De Groenling

De groenling is een vogel die, zoals zijn naam zegt, overwegend groen van kleur is. Vooral het mannetje is bijna geheel groen, met wat gele strepen op de vleugel.

Door al dat groen hebben ze een goede schutkleur en zijn ze erg lastig te vinden in een boom. Ze bewegen ook bijna niet, en kunnen tijden stil zitten op een tak. Vanuit die positie zingen ze veel. De zang kun je beluisteren via de site van Vogelbescherming. Als je die eenmaal kent, vergeet je die niet zo snel meer.

Door de donkere en brede oogstreep geven ze een vrij norse indruk. Ze lijken altijd boos te zijn.

Op dit moment hoor ik ze niet meer in de wijk, maar er zaten veel in de Fossemaheerd en rond de crossbaan. Dit waren waarschijnlijk vogels uit Scandinavië die hier tot in mei verbleven.

In beboste gebieden is de groenling nog wel aanwezig, vooral met naaldbomen. Met de dikke snavel kunnen ze diverse zaden makkelijk stukmaken. Het bijzondere is, dat ze niet zozeer de zaden eten, maar vooral de schil. Zaden zijn slecht verteerbaar, en de schil bevat veel vezels.

Het zal nu wel weer even duren voordat ze weer in de wijk zitten. Uiteraard kan er nu ook hier en daar nog steeds 1 zitten. Beluister de zang maar eens, en laat weten of je er 1 gevonden hebt. 

Wil je op de hoogte blijven van wat er allemaal vliegt in Beijum?

 Meld je dan aan bij de Facebook-groep Vogels in en rond Beijum.

Gert-Jan van Veen

Geen opmerkingen: