dinsdag 13 juli 2021

FRIESLANDCAMPINA ZEGT SORRY (Maar wat hebben we daaraan?)

 "IK BESEF DAT WIJ DOOR DIT VOORVAL UW VERTROUWEN OP DE PROEF STELLEN."

Zie het bericht van gisteravond

Een lezer klom in de pen en verwoorde zijn afschuw richting FrieslandCampina (reactie onder bericht).

Daar kwam een reactie op vanuit betreffende fabriek. 

Lezer: Gisterochtend bij de sluis t/o Hornbach, honderden dode vissen gezien. Te gruwelijk om aan te zien. Heb melding gemaakt bij het waterschap, deze zouden gaan ruimen. Vervolgens Campina een bericht gestuurd om mijn afgrijzen kenbaar te maken. Dit is nl niet de eerste keer. Hun reactie:

Uw teleurstelling na de aanblik van al die dode vissen is begrijpelijk en terecht. Namens FrieslandCampina wil ik u laten weten het incident zeer te betreuren en wil ik u onze excuses aanbieden.

Naast onze productielocatie in Bedum ligt een dok waar vroeger de boten aanmeerden. Dit dok is via een duiker verbonden met het Boterdiep. Door een storing is wei - een belangrijk natuurlijk ingrediënt voor kindervoeding, rijk aan vitamines, eiwit, melksuiker en mineralen - uit een tanker in het dok gestroomd. Daardoor is het zuurstofgehalte in het water gedaald met vissterfte tot gevolg. Omdat er koelwater voor onze indampers uit het dok wordt gehaald, is er stroming. Hierdoor zijn dode vissen en wei via de duiker in het Boterdiep terechtgekomen. De lekkage is helaas niet direct opgemerkt.

Als FrieslandCampina streven we ernaar zoveel mogelijk in balans met de natuur te produceren. We betreuren het dan ook zeer dat een storing op een van onze locaties heeft gezorgd voor overlast voor natuur en omwonenden. Op dit moment zijn we samen met het Waterschap bezig om de vissen op te ruimen. Daarnaast stellen we alles in het werk om de oorzaak te achterhalen, zodat we gepaste maatregelen kunnen nemen.

Ik besef dat wij door dit voorval uw vertrouwen op de proef stellen, maar ik hoop wel dat u begrijpt dat we er alles aan zullen doen om te voorkomen dat zoiets in de toekomst nog een keer gebeurt.

Geen opmerkingen: