zondag 11 juli 2021

DE VOGEL VAN DE WEEK IN BEIJUM (19; slot)

 De IJsvogel

Jawel, in Beijum….

Het was 2018 toen mijn vrouw een ijsvogel had gezien langs de Beijumerweg. Ik sprong direct op de fiets, maar kon de vogel niet vinden. Ik had deze soort nog maar 1x eerder gezien in mijn leven, en dat was lang geleden.

Een week later liep ik met de hond door de Groene Long, en speurde al telkens de waterlijn af en vooral de takken net boven het water. En toen op 15 december, zag ik hem zitten…de IJsvogel. De eerste foto in dit bericht was ook mijn eerste foto van dit bijzondere vogeltje.
Vanaf dat moment, heb ik de ijsvogel regelmatig gezien. Vaak zat deze bij de fontein, of bij het bruggetje op de hoek van Eilardaheerd/Galkemaheerd aan het pedaalpad. Alle foto’s in dit bericht zijn gemaakt in Beijum.
Ook in het najaar van 2019 zag ik opnieuw de ijsvogel weer terug in de wijk.

In de zomer van 2020 was ik even aan het vissen met onze dochter. Ik draaide met net even om, en mijn dochter gilde ineens “er vlogen twee blauwborsten over het water!”. Ze bedoelde IJsvogels.

En ja hoor, later op de dag zag ik er 2 zitten in de bosjes boven het water. En een paar dagen later zaten ze op de afgebroken tak in de vijver, waar de ijsvogel ook vaak zat om vanaf die positie visjes te vangen.

Maar toen kwam de strenge vorst in februari 2021. Alle slootjes en vijvers waren dichtgevroren. Op verschillende plekken zijn er wakken gemaakt in de hoop dat de ijsvogel zo zou kunnen overleven. Want ook in het Kardinge gebied zaten ijsvogels.
Op een bepaald moment belde mijn vrouw dat er een ijsvogel bij ons achter in een boom zat. Een vreemde plek voor de ijsvogel. Mogelijk dat deze ook nog hier en daar een visje uit een vijver heeft kunnen vissen. Ze heeft de camera gepakt, en mogelijk de laatste foto’s van een levende ijsvogel gemaakt in Beijum. Dit vogeltje zag er al niet meer fit uit. Dit zijn de laatste foto’s in dit bericht.
Ook werd er later een dode ijsvogel gevonden, of het dezelfde was is niet zeker.

Nu wandel ik veel, en fiets ook veel door het Kardinge gebied. Maar een ijsvogel heb ik dit voorjaar en zomer nog niet gezien. Vorig jaar nestelden deze nog in de oeverzwaluw-wand achter het Bevrijdingsbos. Ook in Lewenborg met vele ideale plekjes voor de IJsvogel, kon ik niks vinden.

De kans is vrij groot, dat we nooit weer een ijsvogel in Beijum zullen zien. Het is een standvogel d.w.z. dat de vogel vaak in de omgeving blijft waar deze geboren is. Dit jaar zijn er dus geen vogels en dus ook geen nesten, waarvan een jonge vogel in Beijum terecht kan komen.
Ik vraag me ook af, of er vóór 2018 ooit een ijsvogel is geweest in Beijum. Ik had er nooit op gelet, maar ik verwacht het niet. Ook dat kan al toeval zijn geweest.

Over de ijsvogel zelf;
Het is een kleurrijke vogel die qua kleuren eigenlijk nergens past. Toch schijnen de kleuren wel een rol te spelen. De oranje buik, zal door een vis gezien worden als een dor blaadje. De blauwe rug met streep is van bovenaf voor een roofvogel weer slecht te zien met bewegend water op de achtergrond. Dit zou dus de reden van de kleuren kunnen zijn.
Het mannetje heeft een geheel zwarte snavel, waar het vrouwtje een rode ondersnavel heeft. De jonge vogels zijn iets minder fel gekleurd, maar vooral zijn de grijze poten een groot verschil met de volwassen vogels (rode poten).
Met de spitse snavel kunnen ze van alles pakken als ze met hoge snelheid het water in duiken. Hun voedsel bestaat vooral uit visjes, maar kleine kikkers en libellen worden ook gevangen door de ijsvogel.

Ik hoop echt dat er in de toekomst weer ijsvogels zullen komen in het gebied. Het is prachtig om ze te zien vliegen (vlak over het water) en jagen. Aan iedereen ook de oproep de sloten in de gaten te houden.

Gert- Jan van Veen. Facebook: Vogels in en rond Beijum.

(JF; in goed overleg is besloten deze serie te beëindigend. Maar volg vooral deze prachtige Facebook-site)

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ze zijn er zeker nog hoor, dit jaar alweer een paar keer gezien in Beijum.

Ria zei

Ik zie al jarenlang ijsvogels in Beijum, al ver voor 2018. Ook dit jaar heb ik er nog één gezien, maar een stuk minder vaak dan andere jaren.

Helaas is het me nog nooit gelukt ze goed op de foto te krijgen, dus chapeau!

Anoniem zei

In Lewenborg deze week een ijsvogel gezien bij de dukdalf