maandag 12 juli 2021

DOOR FRIESLANDCAMPINA DUIZENDEN DODE VISSEN IN BOTERDIEP

Het ziet er onsmakelijk en treurig uit.

Een Beijumer fotograaf stuurde vanavond de bovenste en linker afbeelding. Ter hoogte vaan de Hornbach en Stad en Lande. 

Wat een dode vissen in het Boterdiep.

Deze blogger was de gehele dag niet in Groningen-Beijum aanwezig, maar verschillende lezers stuurden foto's. 

Iemand uit De Hunze stuurde de rechter afbeelding, hij schreef erbij: 

Op dit moment drijven er honderden vissen met hun buik naar boven nabij de Beijumer sluis. Ik zag vanochtend vier auto's van Noorderzijlvest bij het gemaal. Ik was toen te ver weg maar ze liepen met een groot krat te sjouwen.

Ik weet geen oorzaak, maar misschien komt er door de werkzaamheden bij de 'monding' van het Boterdiep bij het Van Starkenborghkanaal veel stikstof uit de bodem vrij. Maar dat is een gok.
Bijgaand een foto van een flinke knaap, op sommige plekken drijven er tientallen kleintjes bij elkaar.

De beschuldigende vinger wijst bij nader inzien naar het nabij gelegen (Bedum) vestiging van Friesland-Campina. De fabriek zou ruim 40.000 liter troep in het kanaal hebben gedumpt.

Vorig jaar werden veel dode vissen in de Zuidwending aangetroffen

1 opmerking:

Anoniem zei

Gisterochtend bij de sluis t/o Hornbach, honderden dode vissen gezien. Te gruwelijk om aan te zien. Heb melding gemaakt bij het waterschap, deze zouden gaan ruimen. Vervolgens Campina een bericht gestuurd om mijn afgrijzen kenbaar te maken. Dit is nl niet de eerste keer. Hun reactie:


Uw teleurstelling na de aanblik van al die dode vissen is begrijpelijk en terecht. Namens FrieslandCampina wil ik u laten weten het incident zeer te betreuren en wil ik u onze excuses aanbieden.Naast onze productielocatie in Bedum ligt een dok waar vroeger de boten aanmeerden. Dit dok is via een duiker verbonden met het Boterdiep. Door een storing is wei - een belangrijk natuurlijk ingrediënt voor kindervoeding, rijk aan vitamines, eiwit, melksuiker en mineralen - uit een tanker in het dok gestroomd. Daardoor is het zuurstofgehalte in het water gedaald met vissterfte tot gevolg. Omdat er koelwater voor onze indampers uit het dok wordt gehaald, is er stroming. Hierdoor zijn dode vissen en wei via de duiker in het Boterdiep terechtgekomen. De lekkage is helaas niet direct opgemerkt.Als FrieslandCampina streven we ernaar zoveel mogelijk in balans met de natuur te produceren. We betreuren het dan ook zeer dat een storing op een van onze locaties heeft gezorgd voor overlast voor natuur en omwonenden. Op dit moment zijn we samen met het Waterschap bezig om de vissen op te ruimen. Daarnaast stellen we alles in het werk om de oorzaak te achterhalen, zodat we gepaste maatregelen kunnen nemen.Ik besef dat wij door dit voorval uw vertrouwen op de proef stellen, maar ik hoop wel dat u begrijpt dat we er alles aan zullen doen om te voorkomen dat zoiets in de toekomst nog een keer gebeurt.Met vriendelijke groet,Jan-Willem ter Avest

Corporate Communication

FrieslandCampina