woensdag 17 augustus 2016

EXCURSIES VANUIT NOORDERZON NAAR......BEIJUM!

Bram Esser staat 2e van links voor Winkelcentrum Beijum. Links staat bedrijfsleider W. Hagting van AH  Beijum

Voor de voormalige Mamrehoeve, tegenwoordig kinderopvang
Morgen, 18 augustus, begint Noorderzon 2016. Wie denkt dat de activiteiten tot het Noorderplantsoen beperkt blijven, komt bedrogen uit. Maar liefst vijf keer vertrekt een karavaan van zo'n twintig fietsers vanuit het plantsoen naar.....Beijum.

Ze  zullen worden rondgeleid door publicist-filosoof Bram Esser (www.bramesser.com).

Bram, vertel, waarom naar Beijum?

Wat vindt de trotse neger van Beijum van de wijk?
Iedereen denkt altijd dat het centrum van de stad belangrijk is, maar het tegendeel is waar. Als je Groningen wilt begrijpen zul je naar Beijum moeten.

Waarom?

Toeristen gaan altijd naar het Groninger Museum of naar de Martinitoren en dan denken ze de stad te kennen, maar de stad, de echte stad en de manier waarop mensen hier leven, tref je aan in de buitenwijken. Daar wonen de meeste mensen. 

Wat is het doel van de excursie? Wat wil je de deelnemers meegeven?

Op bezoek bij Centraal Wonen Beijum
Iedereen heeft een mening over Beijum, maar bijna niemand is er ooit geweest. Ik wil graag de verhalen vertellen die mensen nog niet kennen en dan weet ik zeker dat dit stadsdeel op een hele andere manier gaat leven.

Kun je een tipje van de sluier oplichten? Waar ga je met je groepen zoal naar toe in Beijum?

Beijum heeft een hele spirituele kant, viel me op. De top attractie is denk ik wel de spirituele wasstraat.

Gaan ze langs hét kruidenvrouwtje van Beijum?
Pardon?

De wasstraat vind je midden in Beijum, bij stadsboerderij de Wiershoeck Het gaat om een mooi gang van vlierbessenbomen waar je doorheen kan lopen om alle negatieve energie achter je te laten. dan kom je gelauterd weer naar buiten. 

Slotvraag: wat vind je zelf van Beijum?

Ik ben stiekem opzoek naar een huis en ik dacht; 'die rondleiding kan ik mooi gebruiken om hier een beetje rond te kijken.' Ik ben zeer gecharmeerd van de wijk en zou hier graag komen wonen. Is er nog plek?

Zeker, hoe meer zielen hoe meer vreugd. Zolang je maar niet gaat bloggen over Beijum, want dat doe ik al.

(Als alles volgens plan verloopt zullen vanaf vrijdagavond tot en met dinsdagavond vijf avonden achtereen twintig (in totaal honderd) belangstellenden vanaf het Noorderzon-plantsoenterrein de grootste en groenste wijk van de stad Groningen gaan bezoeken. Foto's zijn vandaag, woensdagmiddag 17 augustus, gemaakt tijdens een proef-tocht. Morgen of morgenavond volgt een update)

Update 23.22 uur; vergeten te vermelden, Bram Esser werd tijdens de proef-rondtoer vergezeld door Eva van Platform Gras, zie bovenste foto midden, en twee vrijwilligsters).
Platform Gras was ook betrokken bij de zoveelste facelift van Plein Oost. 
Wordt het braakliggend terrein van Innersdijk onderdeel van de Noorderzon-excursie?

Geen opmerkingen: