zondag 14 augustus 2016

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (288)


Dit kleine vliegje kom ik regelmatig tegen. Ik dacht dat het de akkerdistelboorvlieg was, maar het blijkt de gewone rozenboorvlieg te zijn. Wereldwijd komen er 4500 soorten boorvliegen voor, in ons land ‘slechts’ 83 (in diverse families). De Nederlandse boorvliegen zijn tussen de 2 en 7 mm groot, ze hebben mooi gekleurde ogen en een mooie vleugeltekening, die bestaat uit vlekken, banden en/of zigzagstrepen. 

De vleugeltekening is belangrijk voor het op naam brengen van de vliegjes. De vliegjes van deze familie lopen vaak met vibrerende vleugeltjes rond. Het op en neer bewegen van de vleugels is een paringsritueel, ze willen hiermee een partner lokken. De meeste boorvliegen vliegen tussen mei en oktober, maar sommige zijn ook in de winter (in de sneeuw) actief.

De naam ‘boorvlieg’ danken ze aan het feit dat de vrouwtjes aan het achterlijf een lange legboor hebben (die vaak langer is dan de rest van het lichaam) waarmee ze eitjes afzetten in vruchten of bloemhoofdjes. Ze kunnen zowel als imago, larve of pop overwinteren. Een vrij groot aantal larven ontwikkelt zich in vruchten en kan grote schade veroorzaken, bijvoorbeeld de citrusboorvlieg (Ceratitis capitata) die gevreesd is op sinaasappelplantages. Een aantal soorten, maar lang niet allemaal, is als larve een bladmineerder en graaft gangen in bladeren van fruitbomen, de gangen worden ook wel mijnen genoemd. De appelboorvlieg (Rhagoletis pomonella) en de kersenboorvlieg (Rhagoletis cerasi) zijn daar een voorbeeld van. Andere soorten leven parasitair op andere insecten. Volwassen vliegen voeden zich met plantensappen en vocht uit rottend materiaal. De larven zijn herbivoor. De eieren worden apart of groepsgewijs afgezet onder de schil van vruchten.

De gewone rozenboorvlieg (Rhagoletis alternata) wordt ook wel smalbandrozenboorvlieg genoemd. Dit geeloranje boorvliegje is ongeveer 4 mm lang en is te zien van juni tot en met augustus. De larven zijn te vinden in rozenbottels en kersen. In Nederland komen nog 4 andere soorten uit de Rhagoletis-familie voor. Wereldwijd zijn er meer dan vijftig soorten. De Nederlandse boorvliegjes hebben een vleugellengte variërend van 2 tot 6 mm. In de tropen komen veel grotere soorten voor.

Info: ethologie.nl, tuin-thijs.com en Franks natuurblog

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: