maandag 29 augustus 2016

MAANDAGOCHTEND (282)De duur aangelegde fietsen-stangen blijven leeg en de schooldeuren gaan niet meer open. Het kapitale pand dat Expeditie heette krijgt vandaag en de rest van het seizoen geen tientallen kindervoetjes meer over de vloer.

Zie afbeelding boven. Daar(rechts) zouden normaal gesproken tientallen kinderfietsjes staan.
Op de een of andere manier hoeft er niemand te boeten voor de miskleun dat er een paar jaar geleden een peperduur schoolgebouw aan de Wibenaheerd is neergezet, en dat het gebouw nu een ongewisse lege toekomst tegemoet gaat.

Een uitkeringstrekker die bijklust wordt keihard aangepakt. Iemand die een hennepplantage op zolder houdt wordt justitioneel vervolgd. Een winkeldief die betrapt wordt moet zo'n 150 euro boete betalen. Door rood licht rijden? Tegen de tweehonderd euro boete. Terecht, daar niet van.

Maar een instantie of de gemeente Groningen die een kapitaal pand laat bouwen dat dienst moet doen als school in een wijk als Beijum-Oost, komt er mee weg als gemeenschapsgeld over de balk/in de sloot wordt gesmeten. Waarom worden de verantwoordelijken in dit geval niet vervolgd? Regeren is toch vooruitzien? Dan weet je toch in 2009 of er er in 2010 in Beijum behoefte is aan een peperdure nieuwe school of niet? De afname van het kinderaantal in Beijum was gloeiende gloeiende toch al jaren geleden te voorzien!!

Het riekt naar klassenjustitie. Helderder gezegd: dat is het. Maar wellicht moet je de bouw van het witte schoolgebouw aan de Wibenaheerd (opening januari 2010) niet bestempelen als witte boorden criminaliteit maar als witte boorden domheid.

De kinderen die niet meer naar de Expeditie kunnen zwerven vandaag en de rest van het seizoen uit over andere scholen in de wijk. Naar de Kleihorn. De Beijumkorf. Geen idee of de Calvijnschool leerlingen overneemt, in elk geval gaan er wel wat naar de meest centrale school in Beijum liggende, en als stabiele school bekend staande Heerdstee.

Zie foto's links en rechts. Ja, de scholen zijn weer begonnen, zie spandoek. Er liggen tientallen bruin gekleurde bladeren op de grond en midden op het schoolplein kleuren twee bomen alvast van zomer naar herfst.
Het lange schooljaar 2016/2017 is begonnen. De structuur en regelmaat is terug in het leven.

Een prettige nieuwe week toegewenst. Voor de gewetenloze witte boorden, voor de sjappies onder ons, maar vooral ook voor de grote groep mensen die goed van geweten zijn en die hun verantwoordelijkheden weten te dragen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Democratisch heeft de Gemeenteraad op voorstel van Burgemeester & Wethouders indertijd besloten tot vervangende nieuwbouw en vergroting van de Eerste openbare Montessori basisschool aan de Wibenaheerd. Verantwoording voor zulke keuzes wordt afgelegd in vierjaarlijkse gemeenteraadsverkiezingen. Toenmalig onderwijswethouder van Schie van de PvdA heeft haar partij in Beijum Oost uiteindelijk een slechte dienst bewezen; de PvdA is een marginaal partijtje geworden achterin de wijk, de kiezers hebben afgerekend en de bewoners hebben weer een voorziening minder wat de leefbaarheid daar verder aantast. Stadse allures in een verre buitenwijk passen niet; kijk ook naar falende hoogbouw in de rest van de Wibenaheerd.
Overigens, ik ben blij dat mensen de kans krijgen te wonen in de afgedankte school, anders dan die mevrouw van de Stadspartij die kiest voor achter de feiten aan lopen en dus leegstand propageert.

michel zei

De Kleihorn bestaat al jaren niet meer.
Het is een nevenlocatie van de Beijumkorf.

Anoniem zei

Ze kunnen beter het gebouw weer de Dijk gaan noemen. Het ligt mooi op de dijk.
Een dijk van een school.
Multifunctioneel.Net als voorheen de doefmat.
Dat hoort bij Beijum.
Een multiculturele en multifunctionele
Wijk.