dinsdag 5 maart 2019

UIT DE OUDE DOOS (406)

 De drie foto's die we hier zien komen uit een oud bericht in Nieuwsblad van het Noorden.
Negen september 1995.
Het onderwerp dat in het bericht werd besproken zal veel Beijumers bekend in de oren klinken. Best een leuke wijk dat Beijum, maar dat negatieve imago dat om de wijk heen hangt.

Het bericht opent met: Wie de vele vele verhalen leest die onder meer in deze krant zijn gepubliceerd houdt er geen zonnig humeur aan over. Natuurlijk, er is met regelmaat geschreven over leuke dingen die er zijn gedaan, over mensen die met veel inzet ijveren voor een zo groot mogelijk welbehagen voor de bewoners en de legio projecten die bepaalde problemen moeten uitbannen. Maar het nare is dat al die verhalen niet de onaangename smaak van de andere verhalen kunnen wegnemen. Die verhalen gaan zaken als overlast door druggebruikers, brandstichting, vandalisme, leegstand, onaantrekkelijke winkelcentra en onaangepast gedrag door een aantal jongeren. Die laatste verhalen appelleren aan het beeld dat de massa van Beijum heeft. Nog altijd staat deze wijk bij de Groningers op de laatste plaats om te willen wonen. Al jaren vechten Beijumers om van het negatieve imago af te komen.

De reden waarom de drie foto's bij het bericht staan is ondergetekende niet helemaal duidelijk.
Boven zien we buslijn 6 op de oude Wibena-rotonde staan. Op de vage afbeelding links zien we een mijnheer met een hond voor de oude AH staan (waar tegenwoordig de Lidl zit).

Afbeelding rechts is een luchtfoto van een gedeelte van de wijk.

Het thema 'imago' in combinatie met Beijum is op de achtergrond geraakt en dat spreekt in het voordeel van de wijk. Vingertje wijzen naar boodschappers en de media is altijd erg gemakkelijk, maar ontegenzeggelijk zeker heeft het oude Nieuwsblad van het Noorden bijgedragen aan het destijds slechte imago van Beijum. Slecht nieuws scoort immer veel meer dan goed nieuws.

Geen opmerkingen: