zondag 31 maart 2019

DONEER MEE VOOR EEN AED IN DE JENSEMAHEERD


"Als een AED apparaat in de buurt was geweest, had mijn vader z'n hartaanval misschien wel overleeft."

Er hangen de nodige AED-apparaten in Beijum. Binnenkort krijgt de Jensemaheerd ook een tot de beschikking.
Een apparaat dat levens kan redden in geval van acuut hartfalen.
Jensemaheerd begin jaren tachtig

Eerst even, er hangen meer van deze levensredders in de wijk, zie nog eens dit bericht
Bij het bericht, en activeer de link, staat ook:

Reanimatie binnen zes minuten vergroot de kans op overleving. De Hartstichting streeft ernaar om van heel Nederland een zogenoemde hartveilige zone te maken, zodat slachtoffers van een hartstilstand buiten het ziekenhuis binnen 6 minuten de juiste hulp krijgen. "Het is belangrijk om je te realiseren dat als je zo'n ding in de buurt hebt, je in korte tijd levens kan redden",

En via Hartstichting, en lees verder.:
Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. 

Nu naar het burgerinitiatief in de Jensemaheerd.

Jolanda Leurs van de daar gevestigde Gastouderopvang Jokidoki zet zich in voor een AED apparaat aan haar woning. Ze stuurde de linker afbeelding op (er moet nog even wat geld bij...) en schreef:

Mijn vader is overleden doordat er te laat hulpdiensten ter plaatste waren. Als daar een AED in de buurt was geweest had hij misschien wel een hartaanval overleefd. Toen ik hoorde van de AED actie in de Sijgersmaheerd, ben ik gaan googlen en heb ik gepeild in de Facebook groep van de Jensemaheerd of er meer mensen mee wilden doneren. Er waren gelijk enthousiaste reacties en heb ik de actie gestart.

Omdat de verzekering en de elektriciteitskosten door ons betaald worden, moet hij ook aan ons huis komen te hangen. Als er een melding komt bij de centrale, krijgen de burgerwachten de locatie en de code door van de AED. Die halen de AED en gaan naar de patiënt. Dus alleen een AED is niet genoeg, we hebben ook burgerwachten nodig. Zodra de AED hangt geef ik mij ook op als burgerwacht.

We zijn al heel ver.... we hebben nog een paar donaties nodig..... deze AED is belangrijk omdat deze 24 uur bereikbaar is, omdat hij buiten komt te hangen. De meeste AED in de wijk hangen binnen en zijn dus veelal niet bereikbaar


Op Buurtaed-voor-jensemaheerd staat:


Onze buurt heeft een eigen AED nodig, zo redden we levens! Help je mee? Doneer voor onze BuurtAED.
Doneer hier.

1 opmerking:

Anoniem zei

En hoelang denk je dat de AED blijft hangen binnen een week gejat ,triest maar wel de realiteit.