woensdag 3 juni 2009

JOKIDOKI GASTOUDEROPVANG


In het kinderrijke Beijum zijn (naschoolse) opvang, crèches en peuterspeelzalen een uitkomst voor werkende ouders. Een nadeel is echter dat deze opvangmogelijkheden altijd een stipte opening- en sluitingstijd hebben. Een heel gedoe als je in een file beland of om een andere reden later bij de poort van het opvangadres aankomt. De meest flexibele manier van kinderopvang vind je waarschijnlijk bij gastoudergezinnen. In het kinderrijke Beijum zijn verscheidene opvanggezinnen. Ook zijn er zelfstandig opererende gastoudergezinnen, de zogenaamde franchise opvangadressen. Jolanda Leurs heeft een dergelijk zelfstandig opvangadres in haar eigen huis gecreëerd: Jokidoki. Een samenvoeging van de eerste 2 letters van haar naam met okidokie, oftewel helemaal in orde.
SuperleukHet mooie voorjaarsweer geeft de kinderen extra speelruimte, op de middag van het interview spelen de opvangkinderen lekker buiten of ergens in de buurt. Als ze even samen worden geroepen voor een groepsfoto lijken ze met Jolanda één groot gezin, zo vertrouwd en onbevangen gaan ‘moeder’ en kinderen met elkaar om. Jolanda:” Dit is zo superleuk om te doen. Ik wil thuis zijn voor mijn eigen kinderen en tegelijkertijd op een kleinschalige manier andere kinderen opvangen. Het heeft alleen maar voordelen, ik kan mijn eigen tijd indelen en mijn kinderen kunnen tussen de middag mooi naar huis."

Goed overleg
Gastouderopvang is ook een aantrekkelijke manier om kinderen op een prettige en veilige manier onderdak te verschaffen, ook hier weer louter voordelen:” Als een kind bijvoorbeeld verhoging heeft mag hij niet naar een buitenschoolse opvangplek, hier is hij altijd welkom. Sta je in de file en kom je wat later thuis? Geen enkel probleem. Als ouders acuut helemaal omhoog zitten kan ik hun kind hier in noodgeval ook een nacht- en weekendopvang aanbieden. Dat allemaal in goed overleg en op een hele ontspannende en vanzelfsprekende manier, de kinderen zijn a.h.w. van onszelf geworden.”
Eén lijnHet prettige van een opvanggezin is dat je oppaskinderen kunt selecteren die bij je eigen kinderen passen. Jolanda:” Ik maak qua benadering geen verschil tussen mijn eigen kinderen en de gastkinderen, ik trek één lijn, dat is ook wel zo prettig en duidelijk naar alle kinderen toe. Verder doen ze allemaal gewoon mee met het huiselijke leven en krijgen ze de nodige aandacht. Samen een kopje thee drinken na schooltijd, even vragen hoe de dag was, even wat fruit eten, samen tafel dekken en opruimen etc.”. Jolanda vangt kinderen op in de leeftijdcategorie van 0 tot 12 jaar en maximaal 6 kinderen tegelijk. Ze wil de aanwezige kinderen optimale aandacht kunnen bieden: ” Ik neem niet meer dan 2 kinderen onder de 2 jaar aan, als er 4 baby’s in huis zouden zijn dan zou ik geen aandacht meer kunnen besteden aan de wat grotere kinderen.”
Het ziet er gezellig uit bij haar in de tuin, speeltoestellen, een open sfeer en zich veilig en prettig voelende kinderen.
Gastoudergezin Jokidoki lijkt in alles op een gewoon gezinsleven:” We doen veel leuke dingen, even samen zwemmen, iets maken voor Moederdag, een kerstsuprise maken of naar de kinderboerderij gaan."
Rol SKSG kinderopvangMarleen Bos, hoofd gastouderopvang van de SKSG, legt desgevraagd uit hoe de SKSG Kinderopvang zich verhoudt tot de zelfstandig opererende (franchise) gastoudergezinnen: “SKSG Kinderopvang heeft de franchiseformule in 2005 gekocht bij Berend Botje (groot gastouderbureau in Hoorn). Het is een landelijke formule. Gastouders werken zelfstandig onder onze vlag. Wij bemiddelen, begeleiden, bieden cursussen, regelen waar nodig noodopvang etc. Dus de activiteiten die we bij alle gastouders uitvoeren. Alleen zijn de franchisers zelfstandig in de zin dat ze zelf factureren (hoort bij ondernemerschap) en ze kunnen zelf klanten aandragen waar ze dan een bonus voor krijgen. Maar de contracten e.d. gaat allemaal via ons.Het is een mogelijkheid om meer inkomsten uit gastouderopvang te verkrijgen vanwege allerlei belastingvoordelen. Het is dus een geschikte formule voor gastouders die veel kinderen opvangen.”
Nieuwsgierig geworden? Kijk op: http://www.jokidokigastouderopvang.nl/ voor meer foto’s en informatie.
http://www.sksgkinderopvang.nl/main/home.do;jsessionid=21D51AD2152254A75ED7FC44A9F85A2E.revam

Geen opmerkingen: