woensdag 10 juni 2009

STRAATSPEELDAG BEIJUM WAS SUCCESVOL

Een gedeelte van de Barma- en Doornbosheerd was vanmiddag helemaal voor de kinderen. Auto- en brommerverkeer hinderen normaal gesproken een veilig speelklimaat in dit gedeelte van Beijum. Maar vandaag waren die niet welkom, de straat was hier voor verkeer afgesloten in het kader van de Nationale Straatspeeldag. Eigenlijk zitten kinderen in Beijum niet zo om speelplekken verlegen, het wemelt van de speelveldjes en speelpleintjes. Het is hier stad én dorp tegelijk, dus ruimte zat. Maar toch is het uiteraard prettig om een dag per jaar de beschikking te hebben over een groot deel van de straat.

Het zonnetje scheen, er waren veel speelattributen, de sfeer was uitstekend en er kon ook getekent en geschildert worden. Meer dan 100 kinderen kwamen op de speelmiddag af. Veiligheid, speelsheid en onbekommerdheid beheersten hier vanmiddag het straatbeeld. Zo'n Nationale Straatspeeldag wordt niet zomaar puur en alleen voor de leuke speeluurtjes gehouden. Er zit een doel achter:
Sinds 1994 wordt er in Nederland elk jaar een Nationale Straatspeeldag gehouden. Op die dag worden overal in ons land straten afgesloten voor verkeer, zodat kinderen er zonder gevaar naar hartenlust kunnen spelen. Door het afsluiten van de straten wordt de aandacht gevraagd van omwonenden, de gemeente en voorbijgangers. Elke straat, buurt of school kan meedoen om zo de eigen omgeving veiliger en kindvriendelijker te maken.De Nationale Straatspeeldag vraagt op een speelse manier aandacht voor een kindvriendelijke inrichting van buurten en straten. De actie doet een beroep op buurtbewoners en voorbijgangers om hun verkeersgedrag onder de loep te nemen. De actiecomités nodigen vertegenwoordigers van de gemeente uit om bij de actie aanwezig te zijn. De gemeente kan zo op een directe manier in gesprek komen met kinderen en ouders uit een buurt of straat. De problemen die kinderen en ouders in hun buurt of straat ervaren, kunnen dan besproken worden en er kunnen oplossingen en ideeën aangedragen worden. http://www.beleven.org/feest/nationale

Geen opmerkingen: