vrijdag 5 juni 2009

DE KORREWEGBRUG


Wat zou Beijum zijn zonder de Korrewegbrug? Sorry trouwens Gerrit Krol, best dat die brug op een gegeven moment naar jouw is vernoemd, maar de naam wil bij mij maar niet inslijpen. Ook snap ik niet dat een karakteristieke brug naar één persoon wordt vernoemd. De Beijumer Brug of Beijumer Badde klinkt toch veel beter dan de Gerrit Krolbrug? Maar goed, smaken verschillen. De Korrewegbrug is dé fietstoegangspoort naar Beijum. De Korreweg en het Heerdenpad behoren tot de drukste fietspaden van Europa, de brug is hier een onmisbare schakel.


De fietsloopbruggen aan beide zijden van de brug bestaan dit jaar 14 jaar. Fietsers van en naar Beijum moesten voorheen soms wel 8 minuten wachten voordat ze hun tocht konden hervatten. Op GRUNN.NL kwam ik bijgevoegde historische zwartwitfoto's tegen. Het archief van de Groninger Gezinsbode stelde de foto's beschikbaar. De foto's zijn gemaakt in de jaren '82 en '83, tijdens de beginperiode van Beijum.
http://www.grunn.nl/fotoalbum/?action=pics&id=392&cid=74

Zo te zien, maar misschien kan iemand daar meer over vertellen, konden vrachtauto's destijds niet over de Korrewegbrug. Het zal gezichtsbedrog zijn, maar het lijkt of de brug op de oude foto's smaller is dan de huidige brug.
Wikipedia:
De Gerrit Krol-brug is een brug in de stad Groningen, gelegen over het Van Starkenborghkanaal.
Tot 2005 stond de brug bekend als de Korrebrug of de Korrewegbrug, vanwege zijn ligging aan het einde van de Korreweg. Toen bekend werd dat de schrijver
Gerrit Krol die ooit aan de Korreweg woonde, weer in Groningen kwam wonen, besloot men deze brug een nieuwe naam te geven. Dit besluit was ingegeven omdat de schrijver in een van zijn boeken gewag maakt van een gebeurtenis waarbij hij de stad binnenfietst en het plaatsnaambord bij de brug leest.
Na een lange fietstocht was ik pas terug in de stad wanneer ik het ronde bord '50 km' passeerde met daarboven de naam GRONINGEN, die mij zo vertrouwd was dat daar ook net zo goed GERRIT KROL kon staan vond ik.

De brug is een lage
draaibrug en was daarom jarenlang een groot verkeersknelpunt. Het kanaal is druk bevaren en vanwege het langzame draaien duurt het ten minste 8 minuten voor de brug open en weer dicht was. Maar een wachttijd van een kwartier is niet ongewoon.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gerrit_Krol-brug

1 opmerking:

Dineke zei

Ik heb eerlijk gezegd nog nooit iemand Gerrit Krol brug horen zeggen :)
Ik zeg zelf altijd Korrebrug, wat voor mij logischerwijs volgt op Korrweg.