Zoals altijd heeft een periode van ijs- en sneeuwpret ook een andere kant in zich. Gladde wegen en bruggen, hogere energierekeningen en dicht bevroren autodeuren, om maar een paar voorbeelden te geven. Een fietstochtje door een aantal heerden laat zien dat de heerden er welliswaar niet spekglad bij liggen maar dat het toch ongemakkelijk is om er door te fietsen of te lopen. Laat ik maar zeggen dat ik me niet op de fiets zou durven voortbewegen als ik zeventig plusser zou zijn. Althans, niet door de heerden, de fietspaden langs de wijkring liggen er prima begaanbaar bij.
Naast een paar gladde fietsgootjes aan weerskanten van de Korrewegbrug hebben we nu ook kilometerslange (heerden bij elkaar opgeteld) gladde en deels glibberige wegen in de wijk. De linker foto laat een besneeuwde fietsbrug over de Zuidwending zien, rechts ziet u de Munsterheerd. Hoe zit het met het gemeentelijk strooibeleid?
Het strooibeleid van de gemeente Groningen beperkt zich tot 800 km aan wegen en fietspaden. Het gaat om de hoofdroutes waar het doorgaande verkeer gebruik van maakt en waardoor de stad – het centrum – bereikbaar blijft. Onder de hoofdroutes vallen ook alle OV-routes. Daarnaast worden de belangrijkste fietsverbindingen schoon gehouden. Ook hiervoor geldt dat het om routes gaat naar het centrum van de stad. Dit heeft te maken met het gegeven dat de Groningse economie in de binnenstad is geconcentreerd en dus belangrijk is voor de dagelijkse verkeersbewegingen. De capaciteit die de gemeente inzet voor het bestrijden van de gladheid is beperkt en onvoldoende om alle wegen schoon te houden tijdens de winter. Daarom doet de gemeente een beroep op de inwoners de eigen woonstraat schoon te houden. De gemeente faciliteert actieve inwoners met een gratis mengsel van strooizout en zand. Gemeente.groningen.nl/milieudienst
maandag 6 februari 2012
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten