woensdag 8 februari 2012

KATTEN OP HET IJS

Als u de foto groter klikt ziet u op het ijs van een sloot ergens in de wijk twee poezen of katten zitten. Ze zaten elkaar een tijdje aan te loeren, maar ze hielden een respectabele afstand tot elkaar in acht. Niks bijzonders eigenlijk. Of toch wel? 

Katten op het ijs? De dieren hebben geen verstand, ze hebben geen begrippenkader en ook kunnen ze niet vooruit denken. De begrippen sloot, water, ijs en doorzakken zegt ze waarschijnlijk niks. Misschien leven ze alleen maar in het hier en nu, een begrip die ze trouwens ook niet kennen. De gedachte 'dit was altijd water en dus moet ik hier uit de buurt blijven' kennen ze vast ook niet. Waarschijnlijk maken ze geen onderscheid tussen een gewone weg en een bevroren sloot. Daar zit ook een gevaar in. Op internet staat het nodige over katten op het ijs terwijl het dooit en het ijs dunner wordt. Er verzuipen er nogal wat, zogezegd.
Honden en katten zien niet of het ijs dik genoeg is om erop te lopen. Zijn ze eenmaal gewend aan het ijs opgaan, dan zullen ze dat waarschijnlijk ook doen wanneer de dooi inzet. (Katten misschien beter binnenhouden op momenten dat de ijslaag dun en onbetrouwbaar is.)Glijpartijen op het ijs zien er misschien wel erg grappig uit, maar veroorzaken veel blessures! Ga zeker geen ballen gooien op het ijs.
En op Goeievraag.nl staat dit:
Een kat heeft de behendigheid om zichzelf te kunnen redden, echter zijn dit situaties waar ook de meest behendige kat waarschijnlijk niet op voorbereid is. Zoals al is gezegd raakt een mens al snel onderkoeld, laat staan een kat die van zichzelf al niet zo’n waterrat is. Als de vacht vocht te verduren krijgt wordt hij/zij erg zwaar en zal niet zo snel zich weten te redden uit het water.
Wat is de moraal van dit verhaal? Dat het ijs voor huisdieren overal in de wijk betrouwbaar is. Maar hou de beestjes in de gaten als het gaat dooien.
Zie ook 'Drukte bij dierenbescherming' op Nos.nl.

1 opmerking:

Bianca..S zei

Die rechter is van mij.... grappig... en ja als het weer dooit komt er geheid weer een natte kat binnen.....