maandag 13 februari 2012

VALT 'T DAGBLAD MORGEN OP DE MAT?

Deze foto maakte ik een paar dagen geleden. AH-Beijum had een nieuwe stand ingericht voor de verkoop van Dagbladen. Niet meer zo weggestopt bij de ingang van de winkel, maar pontificaler-midden-in de winkel. Ik miste twee dagbladen in het rek: Dagblad van het Noorden en de Volkskrant. Dat kan een gunstige uitleg rechtvaardigen, ze waren uitverkocht, maar het kan ook betekenen dat ze op het ogenblik commercieel gezien niet zo aantrekkelijk zijn. Wie zal het zeggen. Er dreigt vanavond een staking. Las ik vanmiddag niet alleen in dé Nieuwsbode van het Noorden, maar een paar dagen geleden ook op http://www.tvnoord.nl/:  De kans bestaat dat dinsdagmorgen het Dagblad van het Noorden niet wordt bezorgd in verband met een staking. De NDC Mediagroep, de drukkerij die het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant drukt, gaat misschien staken vanwege een CAO-conflict. De werkgevers zijn onderling verdeeld: de kranten willen wel meer loon geven, maar de kartonindustrie juist minder. Daarom zit het CAO-overleg met de vakbonden vast en is de drukkerij van de NDC Mediagroep een van de eerste drukkerijen waar gestaakt gaat worden.

Het draait tegenwoordig allemaal om geld, dames en heren. Dat blijkt o.a. uit de tegenwoordig schaars onderhouden site http://www.dvhn.nl/. Het zal abonnees schelen als praktisch al het noordelijke nieuws tevoren reeds op internet heeft gestaan..
Het moet niet meevallen om van Monopolist van het Noorden wat betreft het gedrukte woord in een meer en meer afhankelijke positie te belanden. Afhankelijk van de lezer, en dus van de abonnee. Maar nu ook van de kartonindustrie. Zeg maar, van het Grote Geld. Waar is de aloude vertrouwde terecht arrogante Ivoren Toren van het Noorden gebleven?
Ik kan alleen maar voor mezelf spreken, als bescheiden wijkmedium, en onafhankelijk van drukkers, de strokartonindustrie, van het aantal lezers, en van bezorgers die met veren in de winterse kont te vriend moeten worden gehouden: Kom op strokartonjongens, stap allemaal over jullie eigen financiële schaduwen heen! Zorg er aub voor dat morgen ons aller Neisblad van het Noorden wél op onze deurmatten gaat vallen.

Misschien had ik bovenstaande allemaal juist niét moeten schrijven. Want, is het niet extra vernederend als je als Reus NDC-mediagroep zijnde door Kabouter Beijumnieuws gesteund moet worden?
Het zijn de digitale tijden, dames en heren. Houd voor nieuws de site http://www.dvhn.nl/ in de gaten!
Zie ook Villa Media.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Sorry, ik hoef geen dabladvan het noorden meer. Zo traag. En idd zo op winstbejag en geld uit.

Bianca S. zei

Ze nemen zichzelf veel te serieus daro. Zo'n verkrampte krant opt ogenlik, veel te bangig