woensdag 1 februari 2012

SASKIA NIEBOER VANAVOND OP TV

HOE HOU JE HET WARM IN DE WINTER?
Ik hoop niet dat bovenstaande kop te voorbarig is. Twee maanden geleden schreef ik hier dat een leerllinge uit Beijum op het jeugdjournaal zou komen omdat ze een muntwedstrijd had gewonnen. Ze  kwam echter niet op tv. Maar gisteren mailde Saskia Nieboer dat er die dag tv-opnames voor EenVandaag zijn gemaakt waar ze in figureert. Met als onderwerp: hoe hou ik het warm in de winter? Volgens ons kruidenvrouwtje wordt het item vanavond om kwart over zes op Nederland 1 uitgezonden. Zelf ook maar even gegoogled op het onderwerp: Of je de gure wintermaanden al koukleumend doorbrengt of niet, hangt af van je leeftijd, geslacht, conditie en zo veel meer. Maar er is ook goed nieuws: met een beetje inspanning kan je je thermostaat naar je hand zetten.  Je wil ze de kost niet geven, de koukleumen voor wie elke winter een ware beproeving is. Als het een troost kan zijn: abnormaal is het niet. Volgens de Britse professor menselijke fysiologie Mike Tipton zijn we eenvoudigweg niet gemaakt voor de kou. 'De mens is een tropisch dier', zegt hij in The Times. 'Onze soort ontstond aan de evenaar, en sindsdien zijn we uitgewaaierd over de rest van de planeet. De enige manier waarop we ons warm hielden, was door ons gedrag aan te passen: we leerden kledij aan te trekken, gebouwen te maken, vuur te stoken.
Centrale verwarming
Los daarvan lijken we de koude allemaal anders aan te voelen. Hoe komt dat, en kunnen we er iets aan doen? Eerst even kijken hoe onze temperatuurshuishouding in elkaar zit. Je kan ze vergelijken met een centrale verwarming. De thermostaat zit in onze hersenen. Lees hier verder.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Johan,

zou je het linkje naar de uitzending van OOG-TV over Beijum willen plaatsen? Dit is een 15 minuten durende reclame voor Beijum.

http://www.youtube.com/watch?v=86VXjPwm3gs

bij zoeken op YouTube alleen op "Beijum"" zoeken geeft het beste resultaat