donderdag 9 februari 2012

IJSGANG KORREWEGBRUG?

Deze foto is gistermiddag omstreeks half vijf gemaakt. Zoals de lezer wellicht weet is de Korrewegbrug tot nader orde afgesloten voor automobilisten. Ijsgang. Ijsgang?
IJsgang is de aanwezigheid van ijs op een bevaarbare waterweg tijdens een hevige vorstperiode. Over het algemeen zal ijsgang zich voordoen in de vorm van een ijslaag of ijsschotsen. In sommige gevallen kan door wind of stroming kruiend ijs ontstaan.

Door ijsgang kan de waterweg gestremd worden tenzij met behulp van ijsbrekers een vaargeul vrijgemaakt wordt van ijs. Over het algemeen hebben de grote wateren, zoals de Rijn, Waal en het IJsselmeer niet snel last van ijsgang. Kleinere wateren hebben echter sneller last. Wiki/Ijsgang.
Bovenstaande tekst laat ik bij nader inzien staan, maar het klopt toch niet. Twee jaar geleden hadden we hier te maken met ijsgang. Zie dit blogbericht.
Dit jaar is dit de reden waarom de brug langdurig dicht moet: Door de aanhoudende vorst bestaat de kans dat de brug vastvriest. Dat heeft te maken met het mechaniek van de brug.
Ik ben geen bruggendeskundige, waarom er twee jaar geleden sprake was van ijsgang, en nu van een mogelijk vastgevroren brugmechaniek, is me een raadsel. Vorst is vorst. En dat zal toch, vanuit m'n simpele boerengrunninger verstand bekeken, dezelfde consequenties moeten hebben. Naar niet dus.
En dan het eeuwige gehaspel of een brug open of dicht staat. Dagblad van het Noorden schreef afgelopen zaterdag dat de Korrewegbrug voor onbepaalde tijd open zal staan. Terwijl ie nu toch dicht is voor autoverkeer, zie foto. Ik weet niet of het m'n Grunninger achtergrond is, maar in de Kanaalstreek spraken we vroeger van een dichte brug als hij open stond. Je kon verder rijden of fietsen als ie weer open ging.
Ik ben er niet over uit, geachte lezer. Net als dat ik niet weet waar dit vrachtschip met sloopafval heen vaart. Naar de Eemshaven?
Maar wat maakt het voor ons Beijumers ook uit. Omdat de brug open gedraaid is, is ie dicht voor gemotoriseerd verkeer. En fietsers kunnen genieten van een mooi en wijds uitzicht.

1 opmerking:

Henk Lankamp zei

Een brug is in normaal Nederlands 'open' als de scheepvaart erdoor kan.
Wel zijn de slagbomen dan naar beneden of 'dicht'.

Probleem met de Korrewegbrug is dat bij ijsgang de drijver kan komen vast te zitten in het ijs. De motor van de brug is niet ontworpen om de brug door ijs te duwen. Als hij vast komt te zitten terwijl de brug niet geheel open is, dan wordt ook de scheepvaart helemaal gestremd. Vandaar dat bij flinke ijsvorming de brug permanent 'open' wordt gehouden.