maandag 6 februari 2012

IN GESPREK MET JAN UITHAM (4;slot)

Foto: Atsje Straatsma
Het interview met Uitham was eigenlijk bij deel drie afgelopen, maar de Grunninger schaatscrack voelde zich klaarblijkelijk dusdanig op z'n gemak dat hij nog een minuut of acht interessante verhalen en opmerkingen bij elkaar praatte. En de camera? Die bleef doorsnorren. 

Het schaatsen kwam niet meer aan bod, Jan Uitham begon te vertellen over z'n persoonlijk leven. Het hoogtetepunt moest nog komen, maar over het dieptepunt hoefde hij niet te lang nadenken: z'n uitzending naar Nederlands Indië tijdens de 2e wereldoorlog. Hij schaamt zich er voor dat hij er geweest is. Nee, hij heeft er geen geweld gebruikt maar hij vindt het een politieke miskleun van de bovenste plank dat de missie überhaupt heeft plaatsgevonden: "Ze hebben gewoon het koloniale tijdperk willen verlengen." Jan Uitham was nog maar net in het huwelijksbootje gestapt, of hij moest weg. Op een maand na heeft hij zijn kersverse vrouw toentertijd drie jaar niet gezien. Hij kreeg nog wel een telegram waarin stond dat ze zwanger was. Zijn eerste kind (dochter) zag hij pas toen die al tweeënhalf jaar oud was. En hij mocht vervroegd terug naar Holland omdat zijn vader was overleden terwijl hij in Indië diende.

De humor heeft Uitham nooit in de steek gelaten, want toen hij al lang twee kinderen had kreeg hij dochter Belinda, die ook aan tafel zat tijdens het gesprek, als nakomertje. Nakomertje? Van dat woord wil hij niks weten: "Het was een ererondje."
Dochter Belinda gaat dit jaar trouwen en vader Jan verheugt zich daar al op. Neef Peter Rehwinkel zal haar en haar toekomstige partner inzegenen, iets waar de crack op leeftijd zich op verheugt. Kijk en luister even naar deel vier van het gesprek met Uitham. Buiten vriest het dat het kraakt. En op een steenworp afstand van Beijum woont een dijk van een sportman en Grunninger. Een man waar Groningen trots op mag  zijn. Wat een kerel. 
Foto: Uitham werd in 1961 uit het water getrokken tijdens de Noorder Rondritten. Kijk en lees hier
In juni 2009 kreeg hij een lintje uitgereikt door burgemeester Wallage: You Tube.
De video van het half uur durende vraaggesprek met Jan Uitham wordt binnenkort in z'n geheel op You Tube gezet.
Vanochtend belde ik Jan Uitham met de vraag hoe hij deze dagen van Elfstedenkoorts beleeft. "Het begint wel weer te kriebelen maar ik kan niet meedoen omdat ik te bang ben om te vallen. In 1997 heb ik voor het laatst meegedaan maar drie kilometer voor de eindstreep ging ik onderuit. Een dokter constateerde een gekneusde heup en die vond het prima als ik de tocht alsnog zou uitrijden. Een maal over de finish zakte ik in elkaar en in het ziekenhuis werd een gebroken heup geconstateerd."
Mocht de Tocht der Tochten komende zaterdag, of een paar dagen later, verreden worden dan volgt nog een verslag (foto of video, nog even zien, vanuit het huis van de Grunninger scheuvelloper. Hij vertelde i.v.m. de drukte niet naar Friesland af te reizen, maar dat hij wel met z'n neus zo'n beetje in de tv de race zal gaan volgen. Allemaal onder voorbehoud uiteraard.

Geen opmerkingen: