maandag 27 februari 2012

MAANDAGOCHTEND (105)

Het is krokusvakantie en het 'normale' leven in een wijk als Beijum ligt op een dag als vandaag een beetje stil. Geen kinderen die naar school hoeven  te worden gebracht, geen onderwijzend personeel dat met de auto bij de scholen aankomt en weer vertrekt, gezinnen die op wintersport zijn of elders vertoeven. De meeste kids zwerven vandaag gewoon in de wijk rond op zoek naar vertier. Deze foto is een kwartier geleden gemaakt. Zijn het krokussen? De krokus- of carnavalsvakantie werd veertig jaar geleden o.a. ingevoerd om sombere wintermaanden te doorbreken:
De voorjaarsvakantie, krokusvakantie, of carnavalsvakantie, is een schoolvakantie van een week, die in Nederland meestal wordt gehouden in de tweede helft van februari en in Vlaanderen steeds valt in de week van Aswoensdag. Reden voor de vakantie, die in de jaren zeventig werd ingevoerd, is behalve een onderbreking van de sombere wintermaanden, de wens van veel mensen om op wintersport te gaan of om carnaval te vieren. Sinds de vakantie in Nederland gespreid wordt over de landsdelen, wordt de voorjaarsvakantie in het Nederlandse zuiden zoveel mogelijk gepland dat carnaval in deze vakantieweek valt, elders heeft men dan een week eerder of later vrij.
De verschillende bestemmingen voor de vrije week hebben tot een opmerkelijk probleem geleid. Besturen van carnavalsverenigingen klaagden in 2005 dat veel zuiderlingen in de voorjaarsvakantie naar de wintersport gaan, en zodoende niet aan het carnaval kunnen deelnemen.
Wiki/voorjaar.
De nieuwe week is weer begonnen. Maart roert vanaf donderdag weer z'n staart. Moet u woensdag werken? Neem dan een snipperdag of meldt u ziek. De schrikkeldag wordt namelijk niet uitbetaald.
Bijna de helft van de Nederlandse werknemers is niet op de hoogte dat zij een dag gratis werken. Lees hier
Kent u dit gezegde? "Heeft februari negenentwintig dagen, dan mogen de meisjes de jongens vragen."
Een prettige week gewenst. En ik sluit niet uit dat ik overmorgen het blogwerk voor Beijum een dag neerleg. Hoezo gratis werken?

1 opmerking:

Anoniem zei

Ach Johan je bent gewoon verslaafd.
Hoezo een dag stoppen ?
Dat kun je ons toch niet aandoen ?