maandag 23 december 2019

COLUMN UIT LEWENBORG (168)


Mag ik meereizen?

Op een slimme manier lekker goedkoop met de trein, wie wil dat nou niet? Het is té simpel en niet te controleren. Beetje vreemd hé… Bij de NS kan het echt! Er zijn vele mensen die een NS-abonnement hebben en in de daluren reizen zij met 40% korting, echter bestaat er ook meereiskorting en hier wordt handig gebruik van gemaakt door allerlei mensen.

Vorige week was ik weer eens onderweg met de trein en tot mijn verbazing hoor ik een nette jonge vent aan een ietwat oudere vrouw vragen waar of zij heen zal reizen en of hij gebruik mag maken van haar dalurenkaart. De vrouw bekeek hem eens schichtig en stemde toe. De jonge vent hield zijn Ov-kaart voor het kaartautomaat en klikte op meereiskorting, nogmaals zijn Ov-kaart er tegenaan en het was gepiept. Zo kon hij van Groningen naar Zwolle reizen met 40% korting. Ik wilde natuurlijk in de buurt blijven en kon een plekje bemachtigen, twee zitplaatsen achter hun. Schijnbaar moet je toch in de buurt van elkaar blijven zitten. Bij de controle van de conducteur werden de beide pasjes gescand en zei verder niets…

Een paar dagen later was ik met mijn moeder onderweg naar Hoogeveen en ja, ik gebruikte haar kaart voor mijn 40% korting en bij de controle van de conducteur vroeg ik hem hoe of dat nou zat, want wat ziet hij dan op zijn kaartjescontrolemachientje staan? Hij kon er niets op zien, alleen dat mijn moeder had ingecheckt en ik ook. 

Vlak voordat we in Hoogeveen aankwamen liep er een jonge vrouw gehaast door het gangpad en vroeg links en rechts of er iemand een NS-abonnement in het bezit had. Schuin voor ons had ze beet en opgelucht plofte ze naast de oudere heer neer en bedankte hem uitvoerig met een kleur op haar wangen en zei; ‘ja, de vrouw waar ik eerder meereisde moet er hier in Hoogeveen helaas uit en ik moet naar Utrecht.’ ‘Nou, gezellig hoor,’ zei de man, ‘ik ook.’ Hoe hun gesprek verder ging, ik heb geen idee. Waarschijnlijk zoals de meeste reizigers doen, op hun telefoon klieren en of met dopjes in de oren naar muziek of een luisterboek luisteren. Echte gesprekken zitten er tegenwoordig toch niet meer in.

Lopend in Hoogeveen dacht ik er eens dieper over na en naar mijn idee is het enige wat je dus nodig hebt om mee te reizen voor 40% korting in de daluren, iemand te vinden met een NS-abonnement en diegene toestemming vragen om met korting in te mogen checken. Dat is de netste manier, maar geef ze eens de kost die eerst die 40% korting op hun kaart zetten en dan al vragend door de trein lopen op zoek naar iemand met een NS-abonnement en daar naast ploffen.
Kat in ‘t bakkie en het is niet te checken met wie je mee reist. Ze gaan je namelijk heus niet vragen naar de onderlinge relatie van de persoon waarbij je in de buurt zit. Nee, dat is privacy schending. Echter wie weet als de NS flauw wordt van deze kunstjes dat ze er iets op verzinnen, zodat het niet meer mogelijk is. 

Voor zolang kan iedereen mooi goedkoop met de trein reizen, vind je ook niet?
Reis goedkoop met de trein,
geen centje pijn.

2019©Vlindertje73

Geen opmerkingen: