donderdag 16 januari 2020

"NEEMT U EEN BIERTJE VOOR ME MEE?"


"Neem je me een blikje bier mee? Heb je een euro voor me?"

Winkelcentrum Beijum is een behoorlijke tijd bedelaar-vrij geweest, maar de laatste twee weken ziet deze blogger weer regelmatig een bedelaar aan de voorkant ervan en een aan de achterkant, op Winkelplein West, bij de Lidl.

Zoals eergisteren. zie foto, tegen kwart over vijf in de middag.

Nou heeft ondergetekende niet direct een negatief waardeoordeel over de bedelende zwerverstypes rond het winkelcentrum, je weet nooit wat de achtergronden zijn, waarom dat iemand aan lager wal is geraakt en wat voor tragiek er verder allemaal achter de bewuste personen schuilgaat. De burgerij heeft vaak een harde en meedogenloze oordeel klaarliggen. Terwijl er meestal veel wanhoop en eenzaamheid achter schuil gaat. Dus dit is geen neerkijk-bericht.

Wel is het zo dat het de sfeer rond het winkelcentrum niet ten goede komt. Een lallende en sterk naar alcohol ruikende heerschap voorbij moeten lopen om naar binnen te kunnen gaan. Flesje bier in de hand, verwilderde blik.

Nee, de heren (die op het plein achter kwam afgelopen weekend erg verward over) zijn niet agressief en intimideren niet.

Wat is het probleem dan? Zou de lezer zich kunnen afvragen.
Misschien heeft deze blogger in deze wel een probleem. Hij twijfelt soms, zal hij de goede man die bij de ingang in kennelijke staat bivakkeert tegemoet komen en hem een euro geven of na het doen van boodschappen hem een blik bier in de handen drukken?
Een daklozenkrant afnemen van de dame die soms urenlang stil in de promenade van het winkelcentrum staat te verkopen?

Lastig, je gunt iemand het beste. Maar bier uitdelen aan een alcoholist of een euro geven (voor bier), daarmee hou je het probleem van de bedelaar in stand.

1 opmerking:

Anoniem zei

1 zwaluw maakt nog geen zomer