donderdag 17 februari 2022

MENSTRUATIEKASTJE OP BEIJUMKORF GEPLAATST
Eerste menstruatiekastje geopend op basisschool Beijumkorf in Beijum

Donderdag 17 februari werd een menstruatiekastje geopend op basisschool de Beijumkorf. In dit kastje zijn gratis verzorgingsproducten te vinden, zoals tampons en maandverband. Meisjes die hier gebruik van willen maken, kunnen zelf de spullen pakken die ze willen. Het is de bedoeling dat uiteindelijk op alle basisscholen in Beijum een kastje komt te staan. Drijvende kracht achter dit initiatief is Esther Smid, die ook de weggeefkast aan de Froukemaheerd beheert. Zij wil met de plaatsing van de kastjes op scholen de strijd met menstruatiearmoede aan gaan. Bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen is er thuis soms geen geld voor maandverband of tampons. Zij gebruiken dan wc-papier of blijven noodgedwongen thuis van school, vrienden of werk, met alle gevolgen van dien. 
De plaatsing van de menstruatiekastjes wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit de gemeente. 

Bovenstaande tekst werd vanochtend opgestuurd door Lottie Herfskens van de gemeente Groningen.

Ze stuurde ook foto's mee.

Bovenstaande foto werd opgestuurd door initiator van de menstruatiekastjes, Esther Smid.
Nieuwsgierige leerlingen bewonderen de nieuwe aanwinst.

Het is de bedoeling dat alle basisscholen in Beijum een dergelijk kastje gaan krijgen, dit als voortvloeisel uit de pilot die op 4 november van start is gegaan
Van grote weggeefkast naar kleine weggeefkastjes...voor meisjes op basisscholen in de wijk, zodat iedereen op een fatsoenlijke manier de maandelijkse bloedingen kan opvangen. 
De opmaak van dit bericht gaat niet als gewenst, wellicht later aanpassingen)Geen opmerkingen: