donderdag 4 november 2021

PILOT AANPAK MENSTRUATIE-ARMOEDE STAD BIJ WEGGEEFKAST BEIJUM

 Vanochtend tegen 11.20 uur plaatste wethouder Isabella Diks in de Weggeefkast aan de Froukemaheerd 231 een aantal verzorgingsproducten. 

Daarvoor sprak ze de memorabele woorden: "Menstruatie-armoede de wereld uit, te beginnen bij Beijum."

Met deze officiële opening van de Weggeefkast van Esther Smid aan de Froukemaheerd werd ook het startschot gegeven voor de pilot aanpak menstruatie-armoede in Beijum waaraan álle basisscholen meedoen. In alle scholen komt een kastje met menstruatie-artikelen. 

Het begon allemaal in mei

Al ras omarmde de gemeente Groningen dit initiatief van Beijumse Esther.

Er werd een weerbestendige kast gemaakt, zie de rechter foto in dit bericht

Er komen dus kastjes op alle basisscholen in de wijk. Niet verkeerd, want meisjes kunnen reeds vanaf hun tiende jaar hun maandelijkse bloeding krijgen, lezen we hier

En om dat met kranten of sokken te stelpen...nee...dat kan en mag niet.

Laten we de man achter de Weggeefkast niet vergeten, de vader van Esther bouwde de weersbestendige kast, u ziet hem op de foto rechts op warme chocolademelk trakteren.

Het aantal minibiebs en weggeefkasten in Beijum is amper meer te tellen. 

Zie de video beneden.


1 opmerking:

Anoniem zei

Persoonlijk vind ik menstruatiebloedarmoede een mooier woord.

Ik zag het afgelopen jaar echt schokkend veel doorgelekte vrouwen en meisjes rondlopen. Toen ik hen discreet erop wees was de reactie altijd een beschaamd "ik weet het maar tja, ik heb geen geld voor maandverband/tampons", zó tragisch!! Dus ik zei "wist je dat als je de anticonceptiepil doorslikt je meestal helemaal niet meer menstrueert? Dat gedoe met kranten en sokken is helemaal niet nodig! Tot en met 18 jaar in de basisverzekering en daarna maar een tientje per jaar!" Zij riepen allen "hallelujah!" en waren mij intens dankbaar voor zoveel common sense.