woensdag 10 november 2021

COLUMN UIT LEWENBORG (223)

Waar ben je?

Wanneer je iemand aan de telefoon krijgt die complete wartaal uitslaat en zeer moeilijk te verstaan is maak je je erge zorgen. Het klonk net of ze een hele fles Berenburg op had, dat vroeg ik dus ook. Echter ze brabbelde er lustig op los. Mijn alarmbellen gingen rinkelen, het bleek mijn mams te zijn. Het enige wat ik uit het gebrabbel kon opmaken was een vogel, een bankje en hond. Meteen wist ik dit is foute boel. ‘Ik kom eraan,’ zei ik en hing op. 

Aangezien ik wist welke route ze in de middag vaak deed met de hond kon ik bij de hulpdiensten snel uitleggen waar ze zich ongeveer moest bevinden. Ik sprong op mijn scooter, die deze keer eens braaf wilde starten en sjeesde er ook heen. Mijn moeder werd afgevoerd met de ambu en ik bracht eerst de hond naar huis, die net als ik behoorlijk in de war was. In het ziekenhuis aangekomen bleek ze een aantal tia’s te hebben gehad. Kleine weliswaar, maar nu haar leven lang aan de bloedverdunners. Dit is al jaren geleden even voor de duidelijkheid.

Echter afgelopen week had ik haar aan de telefoon en vertelde ze mij dat ze zulke ijskoude handen had, dat ze de sleutel niet in de voordeur kon krijgen om de deur te openen. Dit heeft de buurvrouw voor haar gedaan. Het was die dag niet eens echt koud en bovendien heeft ze daar zelden tot nooit last van. Het waren ook alleen haar handen die ijskoud waren. 

Ik natuurlijk weer ongerust en bedacht mij dat er van die GPS-tracker apps zijn waarmee je via je telefoon kan zien waar de ander zich bevindt. Dit leek mij heel handig en gelukkig stemde ze ermee in. Al zei wel gekscherend: ‘dus nu sta ik onder curatele?’ ‘ja,’ zei ik, ’dat klopt maar ik ook, want je kan mijn locatie ook traceren.’

Zo’n GPS tracker is ideaal, voor als er iets gebeurt onderweg en er zit een noodknop op. Je hebt ze ook voor dieren trouwens, zij krijgen dan een soort chip in zich en zo raak je je kat of hond bijvoorbeeld niet kwijt. Er zijn de laatste tijd wel heel veel katten zoek of de weg kwijt. Misschien moeten mensen hier eens aan denken… Het is trouwens ook handig als je kinderen hebt, zo weet je altijd waar ze uithangen. 

Er zijn best veel van die apps beschikbaar en jongeren maken er veelvuldig gebruik van en dat doen ze dan meestal via Whatsapp, hierin kun je ook je locatie delen voor maximaal acht uur lang. Handig als je op stap bent bijvoorbeeld of in een vreemde stad aan het stappen bent, je hebt elkaar zo weer terug gevonden. 

Hoe langer ik hier over denk, hoe meer ideeën ik er over krijg. Namelijk dit; is het niet een goed idee dat bepaalde instellingen zo’n GPS gebruiken voor hun cliënten? Dan zijn ze in ieder geval sneller terug gevonden als er weer eens één ontsnapt is, of weggelopen! 

2021©Vlindertje73

Bijgevoegde foto gemaakt met Canva

Geen opmerkingen: