woensdag 11 januari 2023

COLUMN UIT LEWENBORG (272)

 Welkom 2023!

Het oude jaar achter ons gelaten, met een lach, een traan en veel plezier onder het genot van champagne en bier. Ik hoop dat iedereen een fijne jaarwisseling heeft gehad en ik wens jullie allemaal een mooi en liefdevol 2023 toe. 

Aan goede voornemens doe ik niet, doelstellingen wel. Toch is er wel een puntje wat ik zou willen veranderen… 

Op de één of andere manier is de laatste dag van het jaar een dag om even terug te kijken naar het jaar wat achter je ligt. Noem het een moment van bezinning… Heb ik mijn doelen gehaald die ik gesteld had? Wat hebben we allemaal beleefd, de leuke dingen van het leven en de minder leuke dingen in het leven. Weegt het tegen elkaar op? 

Nee, de weegschaal slaat door naar de mindere dingen dit keer. Dat geeft niet, dan kijk ik naar hoe ik het dit jaar beter zou kunnen doen en dat is dan meteen de doelstelling van 2023.

Meer rust creëren is de belangrijkste, ook ik mag wel eens op de eerste plaats komen van en voor mezelf. Dat klinkt egoïstisch geloof ik, toch ga ik ervoor. 

Echt werkelijk waar, vanochtend twee januari een nog lege week voor mijn neus in de agenda en dan plots staat de hele week alweer volgepland met van alles en nog wat, wat dan ook nog eens echt moet gebeuren. 

Ja, dat is alweer een begin zoals het vorig jaar was en ik dit jaar niet meer wilde. Zuchtttt…

Volgende week nieuwe ronde, nieuwe kansen. Oppassen met wat ik doe en afspreek, eerst denken voordat ik ja of nee ga zeggen. Misschien een goed begin om dan te zeggen; “ ik laat het je straks weten oké?” er dan even over nadenken en daarna pas een besluit nemen.  

Makkelijker gezegd dan gedaan, toch zeker een juiste doelstelling en van je fouten kun je leren. Alles stapje voor stapje en een stapje terug mag ook, je leert tenslotte niet alles in één keer. 

Dan heb ik op de één of andere manier altijd het idee dat de maand januari vreselijk lang duurt, elk jaar weer. Heel gek, ik weet zelf ook niet zo goed wat dat toch is… Dat zal dit jaar anders zijn aangezien ik een oppashond heb voor twee weken en die net zijn ingegaan. 

Zo zal deze maand zeker omvliegen en vanaf februari kijken we alweer naar het voorjaar uit, daar kan ik zo van genieten. Alles komt dan weer langzaam op gang, zowel de vogels met hun gefluit en de natuur die weer opbloeit.

Terug naar de doelstellingen. Je moet niet te hoge verwachtingen of doelen aan jezelf stellen, want dan kom je in de knoei met je gevoel. Natuurlijk heb ik meer doelstellingen voor dit jaar, dan alleen ‘meer rust’ creëren. 

Voor dit jaar zeg ik maar zo; ‘je kan beter een ander teleurstellen, dan jezelf te kort doen.’

Zal dat mijn nieuwe motto worden?

Heb jij ook een doelstelling voor dit jaar?

2023©Vlindertje73

Afbeelding van Marta Kulesza via Pixabay  

Geen opmerkingen: