zaterdag 14 januari 2023

OVER VERWARDE PERSONEN (Opinie)

 En schreeuwen dat ie deed.

Afgelopen maandag of dinsdagmiddag. Deze blogger fietste over Plein Oost en hij hoorde iemand vreselijk hard schreeuwen. Wat ging het tekeer.

De persoon liep vanaf waar de Aldi staat richting de wijkring en sloeg daar linksaf. Constant schreeuwen en met zichzelf in gesprek zijn. Ondergetekende ving o.a. op: "Ik woon hier en niemand doet me wat." En verder veel inhoudelijke wartaal.

Onophoudelijk geschreeuw. Blogger had een foto kunnen maken maar dat doet hij bij voorkeur niet van verwarde personen. Want dat was het, een verwarde schizofreen. Gênant maar ook zielig. Schreeuwerd sloeg af de Boelemaheerd in en ondergetekende liet het daarbij.

Hij kwam erop omdat vrijdag aan het begin van de middag een verward persoon door de politie is meegenomen, zie nog eens dit bericht

De blogger kent wat wijkgeheimen, als variatie op familiegeheimen, en hij weet: er zitten wat Beijumers op het randje. Daarmee bedoelt hij de overgang van zelfredzaamheid naar zelfverwaarlozing. Alcoholmisbruik, drugs, het speelt. Niet overmatig, maar toch.

Onze drinkebroers zie je deze weken niet, veel te koud en regenachtig.

De bedelaar die een jaar geleden handhaving en politie handen vol werk verschafte is de wijk uit. De blogger zag hem een tijdje geleden bij het winkelcentrum aan het einde van de Korreweg (Beren). Over verwarde personen gesproken, de man liep pakweg anderhalf jaar geleden twee weken met een bebloed en gehavend gezicht door de wijk.

Ondergetekende heeft ca veertig jaar werkervaring binnen de Geestelijke Gezondheidzorg. In 2006 begon de marktwerking in de zorg. Het 'product psychiatrische patiënt' deed zijn intrede. Geld boven mensen.

Door bezuinigingen en wachtlijsten belanden steeds meer verwarde personen op straat. De maatschappij is onveiliger geworden. Het deert de kille politieke beleidsmakers blijkbaar niet. Want geld immers boven mensen. Geld boven een veilige samenleving.

Grote kans dat goedkoop duurkoop gaat worden. Wellicht dat het kortzichtige junkiegedrag (directe bevrediging/bezuiniging) van de politieke beleidsmakers in de nabije toekomst nog meer ongeregeldheden en slachtoffers gaan eisen.

En weer meer blauw op straat, en weer meer veiligheidsprotocollen.

Nee, we moeten verwarde, kwetsbare maar ook gevaarlijke mensen met gedwongen zorg buiten de maatschappij houden. Menselijk doorpakken. Opdat enkelingen niet hele buurten kunnen ontwrichten en ook omdat ze recht hebben tegen zichzelf beschermd te worden.

Over de kwestie verwarde personen

Afbeelding rechts van hier

Links van hier

Update 18:00 uur. Lezeres die op Plein Oost woont. "Ik weet niet of het om dezelfde persoon gaat, maar ik hoorde hem om drie uur in de nacht tekeer gaan. En hij is bepaald niet aardig voor zijn hond."

Geen opmerkingen: