maandag 18 april 2022

COMPLEET LAVELOOS BIJ WINKELCENTRUM BEIJUM


 Het mooie zonnige weer zorgt ook weer voor meer randverschijnselen in Beijum.

Het eerste 'racemonster' is al weer door deze blogger op de wijkring gesignaleerd...keihard en onverantwoord rondscheuren.

Maar ook, er wordt weer meer en meer alcohol genuttigd rond het winkelcentrum. En niet zo'n klein beetje ook...

En ook door steeds meer heren, zie foto links, deze blogger spotte aan het begin van de middag vier figuren die aan Bacchus aan het offeren waren. Dat heet een aanzuigende werking hebben. Er komen steeds meer bij.

Omstreeks 18.15 uur vanavond zag deze blogger een groepje mensen in de weer met een compleet laveloos iemand. Hij bedelt regelmatig in en rond het winkelcentrum, en wordt wel eens verwijderd.

Een buschauffeur zette zijn bus stil om te kijken of hij hulp kon bieden, vanaf een afstandje leek het net alsof er een ongeluk was gebeurd. Zie foto boven, de gezichten van de omstanders/ te hulp schietende mensen zijn onzichtbaar gemaakt.

De beschonken persoon kon amper meer op zijn benen staan. Waggelend, compleet van de wereld. Gênant om te zien.

Beijumers mogen ideeën aandragen over het verfraaien van de omgeving rond Winkelcentrum Beijum. Zie nog eens dit bericht Wellicht moet er meer aandacht worden besteed aan het groeiende alcoholmisbruik rond het winkelcentrum. Pissen in portieken, mensen toeschreeuwen, lallend praten, bedelen....

De politie komt en gaat...

17 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Bij de gemeente Groningen heb ik afgelopen donderdag, in het kader van de renovatie van het Winkelcentrum Beijum, wederom mijn voorstel om te komen tot winkelcentrumwachters ingediend, gegeven mijn pitch tijdens de Tweede Beijumsessie van de Sociale Long Beijum d.d. 25 november 2015, deel C. Nog steeds actueel.

Zie:

https://beijumnieuws.blogspot.com/2015/12/de-pitch-van-kees-huizenga-tijdens-de.html

Ik verwijs naar mijn toelichtingen.


Die winkelcentrumwachters kunnen samenwerken met de politie (de buurtagenten), de BOA's, de buurtconciërges van de woningbouwcorporaties, Wij Beijum, WerkPro, Iederz, ouderenbonden, etc. Het gaat in dit geval om sociale wijkvernieuwing.

Anoniem zei

Netjes dat je de identiteit van mijnheer geheim houdt en de omstanders onzichtbaar heb gemaakt. Een paar weken geleden liep hij met bebloed gezicht door de wijk. Blijf dit benoemen aub, het is idd een st6ukje verloedering in de wijk dat alsmaar toeneemt.

Anoniem zei

Mijn dochter durft niet eens meer met mij naar het winkelcentrum omdat ze hem al een paar keer en de mensen erbij zo eng dronken heeft gezien. Daar is ze zo van geschrokken

Dat ze zo drinken prima maar doe het lekker ergens anders je moet je doodschamen!!!

Anoniem zei

Niks geen winkelcentrumwachters. Gewoon oppakken en weggooien dit smerige tuig. Het is wel een keer klaar met die bedelende alcoholisten hier.

Anoniem zei

Handhaving doet niks, politie doet niks, hulpverlening doet niks.
Dit moet begrenst worden, en zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Anoniem zei

Ik las je post op Facebook. Trek je niks aan van die lui die je de maat willen nemen. Asjeblieft, blijf dit soort misstanden aan de kaak stellen. Zo rozegeur en maneschijn is beijum niet.

Johan Fehrmann zei

Alle reacties zijn welkom. Ook commentaar op mijn schrijfsels.

Bo Kilf zei

De meneer in kwestie heeft hulp nodig. Ieder mens kan aan lager wal raken. Dit is een typisch geval van hulpverlening die verstek laat gaan. De meneer is niet agressief. Het is gewoon triest. De zogenaamde verloedering is niet het juiste woord denk ik. In alle wijken op winkelcentra lopen mensen beschonken te bedelen.
Misschien is de groep mannen die in de hoek vh winkelcentrum staan, met veel lawaai, drank en drugs eerst iets om aan te pakken. Hier laat de politie toch steken vallen????!!!

Kees Huizenga zei

Het voorstel om te komen tot winkelcentrumwachters is niet soft van aard. Op het voorplein twee winkelcentrumwachters en twee op het achterplein. Van 09:00 uur tot 22:00 uur (in het weekend langer) met ploegen die elkaar afwisselen. In combinatie met een mobiele telefoon van de politieregio. In (gedurig) contact met de wijkagenten en hulpverlenende instanties.

Stel dat iemand openbaar dronken is of mensen zit lastig te vallen bij Lidl, AH Meins of bij Gall & Gall. Zo'n persoon krijgt in mijn voorstel van twee wachters een waarschuwing om onmiddellijk te vertrekken. Zo niet, dan wordt de Meldkamer van de politie gebeld (0900 - 8844) of een ander nummer. Mogelijk van Lentis, afdeling Ouderenpsychiatrie, de GGD, Wij Beijum of een mantelzorger.

Hetzelfde geldt voor alcoholisten in groepsverband. Gedogen is altijd fout!

Anoniem zei

We hebben geen winkelcentrumwachters nodig om een handjevol asocialen op een zee van fatsoenlijke mensen permanent te verwijderen.

Anoniem zei

Het idee van winkelwachters is wel het stompzinnigste idee wat ik ooit gehoord heb. Je moet eerst een accommodatie bouwen van ongeveer 20.000 euro, met meubilair, een koffieapparaat, een toilet. Je laat iemand niet alleen dienst draaien, twee personen is voor een nachtdienst zo 400 euro. Dat gaat kapitalen kosten om een paar aso's aan te willen pakken. Zijn de wachters op de parkeerplaats, gaan de aso's achter bezig. En omgekeerd. Alcoholisten zitten ook op Plein Oost, daar ook nog zo'n project neerzetten? Compleet kansloos. Joost.

Kees Huizenga zei

@ Joost

1. er is een uitstekend toilet bij Albert Heijn Meins;

2. bij Albert Heijn Meins is tot 19:00 uur gelegenheid om koffie, thee of iets anders te drinken. Er zijn ook lekkere broodjes te koop. Voor de winkelcentrumwachters kan deze service volgens mij gratis zijn (tot een bepaald bedrag);

3. er kunnen buitenbanken geplaatst worden (voor de vroegere lunchruimte bij Blokker en bij Lidl);

4. binnen de corridor kan weer een lange bank komen; ook handig voor personen die op een deeltaxi wachten (zie het Winkelcentrum Paddepoel);

5. de gemeente kan werken met (part time) basisbanen van WerkPro of een redelijke vergoeding boven een uitkering (ook voor AOW'ers);

6. als u mijn voorstel goed heeft bestudeerd, dan weet u dat deze winkelcentrumwachters zich tevens bezighouden met het gebied rondom de afvalcontainers. Illegale dumping van grofvuil zal grotendeels verleden tijd zijn. De wachters kijken ook toe hoe auto's worden geparkeerd. Ze helpen personen met een fysieke handicap bij het inladen van gekochte goederen. Overlast gevende personen en groepen worden aangesproken, waaronder lawaaioverlast. Het Winkelcentrum Beijum zal er schoner uitzien, omdat personen die rommel veroorzaken hierop eveneens worden aangesproken. De publieke veiligheid op de pleinen zal verhoogd worden. Kortom: Schoon, Heel en Veilig (SHV).

7. het bovenwijks Winkelcentrum Beijum geeft een aantrekkelijk visitekaartje af.


Noot 1: in mijn voorstel is geen sprake van nachtdiensten, omdat het Winkelcentrum Beijum 's nachts gesloten is. De politie kan 's nachts een ronde doen bij het WC Beijum.

Noot 2: op het achterplein was of is de spreekkamer van het heerdcomité Huis & Heerd. Naast de kapper. In het verleden tevens de spreekkamer/wachtkamer van de buurtconciërges. Deze ruimte met een toilet en een keukentje kan eveneens gebruikt worden door de winkelcentrumwachters.

Noot 3: winkelcentrumwachters zijn veel goedkoper dan de private beveiligers, die ik soms in het Winkelcentrum Lewenborg zie.

Bo Kilf zei

Ik blijf het jammer vinden dat er zo lelijk wordt gedaan over een doelgroep die hulp nodig heeft. Het gaat hier over mensen. Een beetje respect is wel op zijn plek. Iedereen kan aan lager wal raken.
Misschien is het eens goed om je te verdiepen in multiproblematiek van mensen i.p.v. keihard veroordelen

Kees Huizenga zei

Ik heb vanmiddag de (voormalige) spreek- of vergaderruimte van het heerdcomité Huis & Heerd bekeken. Het pand is eigendom van Woningstichting De Huismeesters en heeft als adres Atensheerd 88A.

Van een investering van 20.000 euro is derhalve totaal geen sprake. Ik weet dat in dit pand meerdere stopcontacten zijn. Voor o.a. een koelkast, een magnetron en een koffiezetapparaat.

Anoniem zei

Ze mogen best hulp krijgen maar dat doet niets af aan het feit dat ze het winkelcentrum definitief uit moet worden geschopt. En kunnen we stoppen met het idiote winkelcentrumwachter idee. Daar zit helemaal niemand op te wachten, of het nou veel of weinig geld kost.

Kees Huizenga zei

De laatste anonieme persoon heeft een behoorlijk autoritaire schrijfstijl. Ik citeer: "Daar zit helemaal niemand op te wachten, of het nou veel of weinig geld kost."

Deze persoon schrijft alleen namens zichzelf.


In april 2016 trof ik mevrouw Alice Meins bij de kassa van AH Meins. Het was de tijd van de diefstal van de winkelcentrumkarretjes, die massaal verdwenen. Elk karretje kostte toen € 275. Ze stond toen positief tegenover winkelcentrumwachters. Evenals de toenmalige bedrijfsleider, die nu met pensioen is. Alleen WerkPro deed moeilijk. Puur procedureel: over de organisatie van deze winkelcentrumwachters. Alsof er geen ervaring was met de vroegere Stadswachten!

Anoniem zei

Goed verhaal Kees, ga maar lekker met dat mens van de AH zeuren om je winkelcentrumwachters. Betalen jullie het ook zelf?