Alcoholverkoop is in Zweden een staataangelegenheid.
De overheid reguleert de verkoop ervan, alcohol is er enkel te krijgen via een In supermarkten kun je bochtbier kopen tot maximaal 3,5 %. Voor drank en sterk(er) bier moet je naar de staatswinkel die in praktisch elk stadje te vinden is.
Minimumleeftijd twintig jaar...
Deze blogger verblijft momenteel ergens tussen Malmö en Göteborg.
Het weer is half half, begin van de dag natte sneeuw, in de middag veel zon met een prachtige blauwe lucht.
Veel natuur en bergen, glooiende heuvels met veel gekleurde huizen, witte kerkjes. Prima wegennet, mooie kronkelige dorpjes.
Even, Scandinavië en de ö....Malmö en Göteborg. We kennen ook de ø via onze FC-er Jørgen Strand Larsen. Terzijde, ondergetekende herinnert zich een sportstrip in ooit Nieuwsblad van het Noorden waarin ene Öle Överbödig figureerde.
Maar even terug naar de alcoholische staatswinkels in dit Scandinavisch land.
Vanmiddag liep deze blogger even een Systembogalet binnen. Een soort van Gall en Gall, maar het is dan geen vrije markt maar een staatswinkel.
Het kwam allemaal wat schijnheilig over. Je kunt er zoveel drank, wijn en bier kopen als je wil. De prijs valt ook nog wel mee.
Wat wordt er nou gereguleerd?
Alles vloeit hier naar de staatskas.
Wat een betutteling. Kun je gezondheid van bovenaf opleggen?
Bier is verdeeld in drie 'klassen'. Klasse I is lättöl (licht bier; tot 2,25%), dat zonder restricties wordt verkocht. Klasse II is folköl (volksbier; 2,25-3,5%), waarvoor een minimumleeftijd van 18 jaar geldt, maar dat wel in gewone winkels wordt verkocht. Klasse III is voor starköl (sterk bier), dat enkel in de Systembolaget mag worden verkocht. Vanuit andere EU-landen kan voor persoonlijk gebruik ongelimiteerd drank worden ingevoerd. Vanwege de lagere belastingen halen veel Zweden hun drank in 2018 daarom uit Estland en Duitsland.
In restaurants en bars kan alcohol worden geschonken van 11.00 tot 01.00 uur,[1] hoewel sommige steden een latere sluitingstijd hanteren. Bars mogen alleen alcohol schenken wanneer zij als restaurant staan geregistreerd. Om die reden verkopen veel bars ook eten. Tot 1977 moesten bars en restaurants verplicht eten serveren bij het verkopen van alcoholische drank. Om die reden kochten klanten eenvoudig voedsel dat ze niet altijd opaten.
Ondertussen zakt Zweden steeds dieper weg in het alcoholmoeras
Foto beneden, ondergetekende was in de veronderstelling twee 7% biertjes te hebben gekocht. Er bleek cider in te zitten....gatsie.
2 opmerkingen:
"Wat een betutteling. Kun je gezondheid van bovenaf opleggen?"
Heb jij niet de afgelopen twee jaar tot vervelens toe de overheidsbetutteling mbt corona verdedigd en iedereen die kritiek had als wappie afgeserveerd?
Wat een hypocrisie. Misschien wat minder alcohol naar binnen gieten?
Zo'n schattige en hilarische reactie. Je kon er op wachten. Lieve anoniem, er zit nogal een verschilletje tussen een vaccinatie die het leven van miljoenen mensen redt of het lijden verzacht, of het mogen nuttigen van een paar borrels of biertjes.
Zo blij dat je me digitaal blijft stalken, ik miste je al. Het leven is zo simpel, roken is slecht, teveel alcohol drinken ook. Van corona kun je doodziek worden of doodgaan. Van reageren op Beijumnieuws blijf je jeugdig en vitaal...en het voorkomt hypocrisie.
Een reactie posten