dinsdag 12 april 2022

UIT DE OUDE DOOS (549)


Foto moet uit het einde van de vorige eeuw stammen. 

Wellicht begin deze eeuw.

Wat een kaal en winderig 'winkelcentrum' hadden we ooit. Maar we hebben er in elk geval een, zie ook het vorige bericht.

Zie foto boven. Ook hier weer, stond die al eens in deze 'Doos'? Vermeld dat dan even svp, deze blogger is het overzicht kwijt.

Uitverkoop van een Novalux? Werd die niet opgevolgd door de Blokker?

Als iemand weet op welke locatie dit was....wat er nu zit? Beijumnieuws@hotmail.com

Afbeelding beneden, de bouw van Winkelcentrum Beijum, begin deze eeuw.

1 opmerking:

Kees Huizenga zei

Novalux stond daar waar Blokker tot voor kort was gehuisvest. De ingang was aan de noordzijde (Stoepemaheerd). In de buurt van de huidige bussluis. Feitelijk is Blokker gekomen, waar vroeger Novalux was gevestigd. Heel logisch. Later, bij de verbouwing van dit winkelcentrum, werd de zaak groter.

De drie verkeersborden op een paal staan er nog steeds. Gericht op het westen. Evenals de lantaarnpaal, hoewel de lamp is veranderd.

Zie verder het uitzicht op één puntdak van de woningen van De Huismeesters (er zijn twee puntdaken) en de hoogbouw bij de huidige Lidl (vroeger Albert Heijn Meins) aan de rechterkant.

Zeer opmerkelijk is de loop van een horizontale regenpijp langs de voorkant van Novalux.

Novalux had het assortiment van Blokker en Marskramer, waaronder spullen voor de verlichting van woningen.

Zie verder over het heden: http://www.novaluxshop.nl/
Uit het dorp Sint Willebrord in Noord-Brabant.


De lunchkamer van de voormalige zaak van Blokker is later bij de verbouwing van het Winkelcentrum Beijum bij de voorzijde betrokken. Daarnaast kwam Slagerij Van der Wier.

Op de oude foto, volgens mijn inschatting uit de jaren tachtig van de vorige eeuw, ziet u twee balkonlagen aan de oostkant van het gebouw. Uit de tijd dat de meeste winkels aan het achterplein waren gevestigd.

De graafwerkzaamheden aan de voorkant kunnen duiden op de verbouwing van de voorkant van het gebouw, waarbij deze balkons zijn verwijderd. Om plaats te maken voor nieuwe winkels. Dan is deze foto van een later tijdstip. Uit welk jaar? Omtrent de eeuwwisseling? De jaren negentig? Het Beijumboek uit 2012 geeft helaas weinig informatie over dit winkelcentrum.