woensdag 6 april 2022

COLUMN UIT LEWENBORG (244)

 Huh wat?

‘Meen je niet, echt? Je bent gek,’ zei ik tegen een vriendin die mij een paar dagen geleden vertelde dat het zou gaan sneeuwen deze week, voor de lezers vorige week donderdag 31 maart. De dag dat ik dit tik. ‘Het is zo,’ zei ze. ‘Eerst zien en dan geloven.’

Gelijk heeft ze gekregen, tijdens het typen dwarrelen buiten de sneeuwvlokken als een lieve lust naar beneden. Het is grauw, grijs, kil en steenkoud. Vorige week zaten we nog in een hemdje te zonnebaden en parelden er zweetdruppeltjes op ons voorhoofd. Dit is nou echt wat je noemt; maart roert zijn staart en april doet wat ie wil, want ook 1april sneeuwt het volgens de geleerde weermannen. 

Mijn lieve Snoopy heeft net vorige week haar jasje uitgekregen bij haar favoriete trimsalon: “Boody’s trimsalon” ze was er erg blij mee, alleen vanochtend liep ze te rillen van de kou. Net als ik, ondanks mijn winterjas, sjaal en handschoenen aan liep te blauwbekken van de kou. Brrrr ijzige wind ook zeg! En wat te denken van de veel te vroeg geboren jonge eendjes, als die het maar overleven aangezien ze het hebben over een graad of vijf vorst vannacht. Hoop dat ze lekker onder moeders vleugels zitten. De meerkoeten zitten ook al een poos op hun nesten, net als vele andere vogels, ze hebben allemaal het voorjaar in de bol. Net als wij mensen overigens, want wie van jullie heeft al viooltjes en andere perkplantjes gepoot? Daar blijft niet veel van over met dit weer. Het was in de aanbieding zag ik laatst en wij mensen zijn toch wel dol op koopjes, alleen wordt dit weggegooid geld. Zonde.

Wat bedoel ik met ‘huh wat?’ nou dat zal ik vertellen. Ik zit niet zo heel vaak meer op Facebook zelf, toch scrol ik er elke dag wel even doorheen. Zo zag ik vanmorgen dat er bij mamamini op 1 april tweedehands zonnebloemolie te koop is. Hier zijn op oudejaarsdag één keer oliebollen in gebakken. Nog goed te gebruiken zeggen ze. Zou dat waar zijn? Of is het een 1 april grap. Nu vervangen wij thuis ook niet na elke frituurbeurt de olie, so why not tweedehands kopen dan… Lijkt een goede actie, of het waar is betwijfel ik dus. Laat maar weten of je voor niets in de rij hebt gestaan…

Nou goed, voor de natuur is deze nattigheid wel even goed, want als dan straks de zon weer gaat schijnen is plots alles groener en fris. Misschien dat we dan echt klaar zijn voor het ontpoppen van de lente. Laat de zon maar gauw weer schijnen. Vorig jaar hadden we al een bbq achter de rug, nu lopen we de kou te verbijten. Kun je maar weer zien, het weer doet wat het zelf wil. Wij hebben daar geen zeggenschap over. Het klimaat raakt steeds meer in de war!

2022©Vlindertje73

Geen opmerkingen: