vrijdag 8 april 2022

EVEN EEN REISBERICHT TUSSENDOOR (Denemarken-Zweden)

 Deze blogger woont al een kwart eeuw met veel  plezier in Beijum.

Mor tou eev'n, soms moet hij er even tussenuit.

Zoals vorig jaar juli, even naar Parijs

Soms een vliegtuigtripje naar Spanje, Maar goed, hij zal niet de enigste zijn die er af en toe even uit wil.

Momenteel zit hij in Zweden. Ge-wel-dig

Terzijde alvast, wat een bochtbier verkopen ze hier, 2.5 of 3.5 % alcohol. Nait te zoep'n. En nee, hij heeft geen last van alcoholisme, maar het 'nodige' uit Groningen meegenomen voorraadje tripels gaat er hier goed in. Gewoon doorrijden bij de verschillende grensovergangen.

Wat is het goed te doen om in een dag vanuit Stad naar Kopenhagen te rijden. Ongeveer net zoveel kilometers als naar Praag, tripje uit 2013

Het ging afgelopen zondag vanuit Stad via Oldenburg, Bremen, Hamburg richting noorden, via Kiel de Duits-Deense grens over.

Ergens via internet: De beste route loopt via Bremen - Hamburg. Voor bestemmingen in Jutland en Funen volg vanaf Hamburg de Autobahn 7 in de richting van Kiel en Flensburg. Voor Seeland (Kopenhagen) kies een van deze routes: Odense - Grote Beltbrug (tol).

Naar boven dus, richting Aarhus. Maar niet zoveel doorrijden, ter hoogte van de stad Kolding ga je dan rechtsaf richting de hoofdstad.

Al rijdend zag deze blogger uit het nietige Beijum, gefascineerd als hij is door aparte namen en woorden, de afslag naar een plaats genaamd Bramdrupdam.

Hij is er niet heen gereden, maar hij moest het wel even laten bezinken: Bramdrupdam.

De E20..via o.a. Odense Richting Kopenhagen gaat over onder meer een ongeveer 20 kilometer lange Grote Beltbrug, zoals die in het Nederlands heet. Spectaculaire overtocht, schitterende brug.

En dan Kopenhagen. Mooie bruisende stad. Met een prima metro netwerk

Deze blogger verbleef o.a. in de wijk Vesterbro, ooit een rosse buurt maar tegenwoordig de creatieve ruggengraat van Kopenhagen. En rond het mooie plein Kongens Nytorv

Maar dan Christiania. De absolute jongerenplek en vrijplaats van Europa. Een 'sociaal experiment' in Denemarken. Deze blogger liep er naar binnen en hij werd na een paar minuten bijna stoned van de weeïge hasjlucht die er dominant hing. Wat een bont gekleurde gebouwen, wat een maffe freaks liepen er rond. Zie foto's. 

Al binnenlopend, stukje wijk, begon ondergetekende foto's te maken, na een paar minuten allerhande afbeeldingen ziend waarop werd aangegeven dat foto's maken verboden is. 

Even vragen waarom dat niet mag. Een bewoner: "We roken hier volop hasj en marihuana en er lopen dealers rond. Blowen mag niet in Denemarken, daarom hebben we hier liever geen foto's van mensen."

Tja, zo'n vrijplaats is het dan toch ook weer niet.

Via https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijstad_Christiania

Christiania werd gesticht in 1970, toen een groep hippies de verlaten militaire kazerne Bådsmandsstrædes Kaserne kraakte.[2] Het kazernecomplex werd in 1617 gesticht door koning Christian IV en geldt als een historisch verdedigingswerk van grote monumentale betekenis.

In het begin probeerde de Deense regering de krakers te verwijderen, maar vanaf het einde van de jaren zeventig werd Christiania als een "sociaal experiment" getolereerd. Echter bleven er controversen bestaan over het niet betalen van water en stroom, de drugshandel en ontbrekende horeca- en bouwvergunningen. Deze geschillen zijn inmiddels min of meer opgelost, maar de gebouwen op Christiania voldoen nog niet aan openbare bouw- en ruimtevoorschriften. Dit is de kern van de tegenwoordigeØresundsbron botsingen met de Deense staat.

Prachtig allemaal, gisteren reed de blogger via de Sontbrug (doet Gronings aan, we hebben een Sontplein) naar Zweden. Twintig kilometer over de zee via de brug 

Er gaat een film over....The Bridge

Een schitterend land. Wat een natuur. Dagje rijden vanuit Beijum....

En de airbnb's zijn geweldig.

Er staan berichten geprogrammeerd en ondergetekende arriveert maandag of dinsdag weer in het Beijumse.


Foto boven: Nyhavn
Linksboven, de Oekraïense vlaggen wapperen op Kongens Nytorv, link ergens boven.
Vijf foto's vervolgens over het bonte hasjstaatje Christiania, zie ook de link ergens boven.
Links beneden, de brug tussen Denemarken en Zweden.
Recht beneden, in de airbnb even de afgelopen zaterdageditie van Dagblad lezen, met zo goed en zo kwaad als het kan een Deense krant.

Geen opmerkingen: