donderdag 1 augustus 2013

WEER THUIS/OP NAAR EEN NIEUW BLOGSEIZOEN

Het was een prachtige en zinderend hete vakantie. Even helemaal weg zijn uit Beijum en 'nieuwsland' werkt toch wel heel verfrissend. Ondergetekende trok een week of drieënhalf  geleden met de auto en vouwcaravan naar het hart van Europa, naar Tsjechië. Een prachtig vakantieland, met Praag als misschien wel de mooiste hoofdstad ter wereld. Indrukwekkend om na twintig jaar wederom het Jan Palach Monument te bezoeken. En de Joodse Wijk met z'n indrukwekkende historie en monumenten: Op de muren van de Pinkas-synagoge (een van de zes gebouwen die samen het Joods Museum vormen) vind je tegenwoordig de namen van bijna 80.000 Joodse slachtoffers van het nazi-regime, afkomstig uit Bohemen en Moravië. (info/tsjechie/praag)
Wat te denken van het prachtige Cesky Krumlov, de hele binnenstad van dit plaatsje staat op de Werelderfgoed-lijst.
De Joodse begraafplaats te Praag
Ondergetekende zou er nog uren over uit kunnen wijden, over dat de afstand Groningen- Tsjechie goed in een dag is af te leggen (ca 900 kilometer) en dat de kosten van het levensonderhoud er zo'n 25% lager liggen. Echter, de vakantie is voorbij en lezers zijn, is m'n veronderstelling, meer geïnteresseerd in nieuwtjes en eigenaardigheden uit Beijum en omstreken.

Omstreeks drie uur 's nachts reed ondergetekende ergens vorige week na 900 kilometer op de teller weer de Groenste Wijk van de Stad binnen. Het blijft een aparte ervaring om terug te keren, in dit geval via Praag, Dresden, Leipzig, Halle, Hannover, Bremen en Oldenburg. Junior vroeg bij aankomst in de groenste en gekste wijk van de stad Groningen slaapdronken of er even een rondje over de nieuwe rotondes tussen Beijum en De Hunze gereden kon worden. Aldus geschiedde. Ondergetekende zat in Tsjechië op een plek waar geen wifi was, bewust voor gekozen, maar Junior had in een eettent waar wel draadloos internet was opgevangen dat het viaduct tussen de beide wijken begaanbaar was, en dus ook de rotondes. Binnenkort een eerste video van de tocht over de rotondes en het nieuwe Heerdenpadviaduct.
Voorspelbaar: Blauwalg in het Kardingermeer

Maar dan. Wat berichtten media over het wel en wee in en rond Beijum tijdens de voorbije zomerweken? Ten eerste, ondergetekende kreeg spijt van het feit dat hij z'n in maart bedachte plan om een prijsvraag uit te schrijven over op welke dag in deze zomer de blauwalg weer zou toe slaan in de Kardingerplas (Zilvermeer) niet ten uitvoer heeft gebracht. Het riekt naar cynisme, maar dat is het uiteindelijk toch niet, iedereen met een beetje verstand en inzicht kon weten: het gaat weer gebeuren. Maar wanneer? De laatste jaren is steevast een praatgroepje in de weer om 'het blauwalg-probleem eindelijk aan te pakken' en dat moet ook breed worden uitgemeten. Het ligt vanzelfsprekend niet aan dat praatgroepje, (...)maar iemand met een beetje nuchter verstand en inzicht weet: wordt het een loei-hete zomer, dan kunnen Beijumers en andere mensen fluiten naar hun plezier in en bij de zwemplas. Mijn God, wat al jaren achtereen een brevet van onvermogen om dit probleem te verhelpen.

Ook las ondergetekende een bericht op OOG-TV met als strekking dat de Stadspartij de "tijdelijke" noodlokalen op het speelplein bij wat nu nog Montessorischool De Dijk heet wil tegenhouden. Lees vooral ook de reacties onder de genoemde link. Zo te lezen vallen de meningsverschillen m.b.t. de al bijna zes jaar durende wijkperikelen  bepaald niet onder de exclusieve vlag van Beijumnieuws en Lijn6. Zelfs op 'stadsniveau' wordt er over gekibbeld. Ik citeer uit een reactie: 'Het enge clubje handlangers van RO-EZ.' 

Tja. Niet best. Ook het komend seizoen zullen de wijkperikelen een ondergeschikte rol spelen in de wijknieuwsvoorziening op Beijumnieuws. Maar het zal wél blijven terugkomen. Al is het maar omdat de procesgang rond het door de gemeente Groningen weggemoffelde Abbing-rapport, een duur onderzoeksrapport rond de misstanden in Beijum, boven tafel dient te komen. Dit proces loopt nog. Mocht dit niet tot bevredigende resultaten leiden, dan rest een vijftal Beijumers nog een andere uitweg: de persoonlijke Abbing-verslagen online zetten. Mét de vraag aan de gemeente Groningen en aan onafhankelijke (?) onderzoeker Ben Abbing hoe het toch aan de gladgestreken en verhullende conclusie is gekomen dat er niks aan de hand is in Beijum. Heeft de 'gemeente Groningen' wat te verbergen?

Maar zoals gezegd, het zal maar een miniem facet binnen het nieuwsaanbod op Beijumnieuws worden. Er is wel wat leukers te vermelden. Binnenkort bijvoorbeeld weer een editie van BonteBeijumExpress2013. Een onbetaalbaar geschenk voor menig kind uit Beijum. (Wat dubbelzinnig uitgedrukt, voor deelnemende kinderen is het bijna gratis). Vrijwilligers én professionals van de Buurthuizen in Beijum (BIB) zullen zich weer tot het uiterste in gaan spannen om de deelnemende kids van Beijum een vakantie-trein-reisje aan te bieden. Op 14,15 en 16 augustus is het weer zover. En normaal gesproken zal Beijumnieuws verslag doen van de activiteiten.

Wat te denken van Kleurrijk Bruisend Beijum tijdens het derde weekend van september? Zie nog even deze aankondiging.

Ondergetekende weet niet anders of Atsje Straatsma en Luit Staghouwer gaan weer foto's + tekst voor hun lopende series insturen. Graag Oude Dozen mailen, de vergeelde oude doos heeft nog maar een paar exemplaren op de bodem liggen. Beijumnieuws@online.nl.
De Oude Doos en Maandagochtend blijven tot het einde van de schoolvakantie achterwege. Beijumnieuws zal pruttelend en nog een beetje lui het nieuwe seizoen ingaan. Na een tot twee weken zal het vliegwiel Beijumnieuws weer op een hoog tempo gaan draaien.
Afgelopen zondag bij 't Alfa-college, Bauke Mollema 

Hoe gaat het verder met Plein Oost? Wordt de ecologische kikkervijver in het Groene Hart een trekpleister? Wanneer gaat de Lidl eindelijk bouwen op Plein West? Hoe gaat het verder rondom kruispunt Beijum Zuid? Het nieuwe seizoen zal het allemaal leren.

Binnenkort neemt Beijum afscheid van de videotheek aan de Claremaheerd. Een blogbericht daarover is in wording. En het postkantoor? Hmmm, ik mag nog niet alles verklappen. Maar meer dan 99% kans dat deze voorziening voor Beijum behouden blijft. Gaat het postkantoor van Beijum Oost naar West? Binnenkort meer hierover in dit digitale wijktheater. Maar daar houdt het niet mee op. Zie ook de foto links, zondagmiddag onder de rook van Beijum gemaakt. De Bauke Mollema-race. Groninger promotie. Honden in Beijum, Vuilnis in Beijum, Mooi Beijum; de genoemde series zullen verder gaan. Kijk op de Wijk, idem dito.

Wat een zomer, dames en heren. Wat maakt het huidige jaargetijde veel goed. U weet wel, de zeurderige lange winter, het irritante koude voorjaar. Alles is vergeten en vergeven. Binnenkort nog een paar hittegolf-berichten.
Of ondergetekende zin heeft in een nieuw Beijumnieuws-seizoen? Jazeker wel. Maar wel met een langgerekte gaap. Geen gaap vanuit onvrede of verveling. Maar vanuit een luie hangmat-zomer-gevoel. Nog even omdraaien, werken, pilsje in de tuin, uitslapen, naar Noorderzon. Och, heerlijk: Gaaaaap. En dat de nazomer lekker lang moge duren. De berichten zullen de komende week op Beijumnieuws binnendruppelen (afgezien van verslaggeving over de Bonte BeijumExpress).

Nog even een opmerkelijk gerucht. Het zoemde afgelopen week door de wijk al zou Kees Huizenga het aardse voor het eeuwige hebben verwisseld. Apart hoe zoiets de wereld in komt. Niks is minder waar. Hij is gelukkig nog onder ons. En op z'n eigen bekende manier zal hij zich blijven inzetten voor (politieke) rechtvaardiging op wijk- en stadsniveau. Wat is Beijum of de stad zonder Kees Huizenga? Vindt van hem wat u wil, eens of oneens, maar hij reageert altijd met naam en toenaam. En dat valt wat mij betreft te waarderen.

Suggesties, tips, vragen, mededelingen en commentaar blijven zoals altijd welkom op het zojuist benoemde mailadres. Veel plezier in een nieuw en langzaam op gang komend seizoen Beijumnieuws. (Dank voor de vakantiewensen via e-mail, de reactiemogelijkheid en via privé-tweets).
(De woordverificatie voor de reactiemogelijkheid is er tijdelijk weer afgehaald. I.v.m met een overvloed aan spam en ongewenste reacties zal deze drempel om te reageren regelmatig worden opgeworpen)

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Masopust!!

Alie zei

welkom terug in het Groningse! Ik kijk uit naar nieuwe berichten, en zal dagelijks de site weer checken.

Anoniem zei

Fijn dat je weer terug bent Johan en ons een inkijkje geeft in je vakantie
en de geschiedenis van Tsjechie .

Kees Huizenga zei

Publieke gerechtigheid is iets anders dan "(politieke) rechtvaardiging".

Ik ben opgevoed met de "rechtvaardiging door het geloof". Met dank aan de apostel Paulus, prof. dr. Herman Bavinck ("Gereformeerde Dogmatiek") en Johannes Calvijn.

Er bestaat tevens micro-gerechtigheid. In de sfeer van mantelzorg, vrijwilligerswerk, nabuurschap (noaberschap), spontaan dienstbetoon en het onderhouden van vriendschappen.

Een grensgebied tussen micro- en macro-gerechtigheid is de bejaarden- en ziekenzorg.

Anoniem zei

Abbing zit in meerdere commissies binnen de gemeente Groningen. Wat dom van jullie dat hij als onafhankelijk onderzoeker werd geaccepteerd. Dat is hij helemaal niet, hij wordt nota bene door de gemeente ingehuurd.