vrijdag 30 augustus 2013

ONTWIKKELINGEN BUITENFITNESS BEIJUM

(Ingezonden)
Buitenfitness Beijum: eisen wijkteam ingewilligd
Nu een breed draagvlak in de wijk aangetoond is, heeft de werkgroep Buitenfitness Beijum officieel NLA-geld aangevraagd bij het wijkteam in Beijum. Initiatiefneemster Anne Bekkema: “Het afgelopen jaar hebben we het plan uitgewerkt en zodoende voldaan aan de voorwaarden die het wijkteam stelt.”

De inrichting kent vier onderdelen. “In een cirkel komen acht professionele buitenfitnesstoestellen. Voor de concentratieontwikkeling bij kinderen hebben we een survivalbaan opgesteld,” vertelt Bekkema, “Tevens zien we een doelgroep voor een jeu de boulesbaan. Ook zijn we erg enthousiast over de bootcamp gym: buiten sporten op z’n best”. Deze vier onderdelen vormen een integraal geheel.
Stevige basis
“Op basis van de ervaringen elders hebben we het plan het afgelopen jaar aangepast en verfijnd,” vertelt Bekkema, “Diverse ambtenaren, sportprofessionals en anderen hebben bijgedragen aan vele verbeteringen.” Kamil Dammer, afstudeerder Sportmanagement aan de Hanzehogeschool Groningen, heeft voor de werkgroep een rondgang gedaan langs diverse leveranciers en specialisten op het gebied van buitenfitness. Dit afstudeerrapport geeft samen met andere rapporten een stevige basis voor buitenfitness in Beijum.

Cofinanciering
Een andere voorwaarde van het wijkteam is dat er gewerkt wordt aan cofinanciering. De eerste investeerder is al gevonden. “Met toestellen alleen kom je er niet,” weet Bekkema, “Wijkbewoners moeten als het ware naar de plek toe getrokken worden.” Standing-strong biedt de wijk gedurende 26 weken 4 uur per week een bootcamptrainer aan. Daarbij worden toekomstige trainers getraind. De werkgroep is momenteel met meerdere partijen in gesprek die interesse getoond hebben in dit burgerinitiatief. Met de Hanzehogeschool Groningen en andere partijen binnen en buiten de wijk heeft de werkgroep contact om duurzame begeleiding van groepslessen te organiseren.
App
De wensen van de wijkbewoners, die kenbaar gemaakt zijn via de enquĂȘte uitgezet in april en mei, zijn zoveel mogelijk verwerkt in het uiteindelijke plan. Uit de wijk kwam het idee dat mensen zich via een app via de mobiele telefoon of tablet zich in kunnen schrijven op groepslessen en tevens onderling sportafspraken kunnen maken. “Dat heeft toch de toekomst,” weet Bekkema, “en dus wordt er speciaal voor Buitenfitness Beijum een app gerealiseerd.”
Locatie
Het wijkteam wil buitenfitness midden in de wijk. Dit is ook wat de werkgroep voor ogen heeft en wat er uit het draagvlakonderzoek naar voren komt: 60% van de wijkbewoners wil buitenfitness in of rondom de Groene Long. Ook uit het kwaliteitsonderzoek van Dammer komt deze voorwaarde voor succes naar voren. Zodoende zegt de werkgroep voldaan te hebben aan de door het wijkteam NLA naar voren gebrachte voorwaarden. Bekkema: “We zien het besluit van het wijkteam dan ook met vertrouwen tegemoet”.

Voor reacties, vragen of support kun je mailen naar: buitenfitnessbeijum@gmail.com
(Afbeeldingen van hier.)

9 opmerkingen:

Karin.P. zei

Superrr heb het in Turkije in een park gezien echt prachtig!

emmy zei

Buitenfitness lijkt me op zich wel leuk maar in of nabij het groene long gaat niet veel goeds betekenen voor het groene long ben ik bang. Hoeveel bomen en planten gaan hier voor tegen de vlakte?

Unknown zei

@emmy: de werkgroep Buitenfitness Beijum deelt je zorg. We willen geen enkele boom tegen de vlakte. De Groene Long moet groen blijven! :-) Het is wat Karin.P. zegt: in een park buiten sporten is echt prachtig!

Anoniem zei

In Stadspark zat altijd een buitensportbaan.
Ik weet niet of die er nog is.
Het is niet nieuw.

Ik zou Menzis vragen om sponsoring die hebben nl. heel veel geld.
En bewegen hoog in het vaandel staan.

Hoeveel mensen hebben er gestemd?
Want ze bedoelen vast 60% van de mensen die gestemd hebben ipv 60% van de wijkbewoners willen het in de Groene Long.
Dat is toch een ander uitgangspunt.

Anoniem zei

Zo'n mogelijkheid voor jong en ouder om zomaar lekker dichtbij huis te kunnen sporten en met regelmaat onder deskundige leiding, dat lijkt me reuzefijn. Heerlijk op loopafstand ongedwongen mensen ontmoeten midden in eigen wijk. Wat een goed idee in deze tijd waarin alles duurder wordt. En we er als burger steeds meer voor elkaar moeten zijn. En de kosten voor zorg steeds hoger worden. Preventie en middel tegen vereenzaming. Juist midden in de wijk snijdt het mes aan meer dan twee
kanten. Dit is naar miin idee vernieuwend.

Anoniem zei

Op de locatie Innersdijk is ruimte zat, nu het Huisartsencentrum daar toch niet doorgaat. Kan meteen de groene Long dat ook met NLA-geld is opgekalefaterd gespaard worden. Want als je aan groen komt kom je aan de Beijumers; dan is het weer No Paseran.

Ferdie Fokke zei

Ferdie Fokke bewoner Grevingaheerd zei.
Op zich is buitenfitness een mooi initiatief dat kan voorzien in een (gevoelde?)behoefte van minder draagkrachtige Beijumers. De vraag is echter wel hoelang deze voorziening in gebruik blijft en ook onderhouden wordt. Als de klad erin komt en er ontstaat een hangplek met alle ongewenste randverschijnselen ...??
Verder hecht ik zeer aan het karakter van de groene long en ben daar ook actief in. Daar horen dit soort activiteiten, hoe mooi jullie het zelf ook vinden, niet in thuis. Als dit doorgaat schept het een precedent voor andere bestemmingen in de groene long. In het dichtbij gelegen Kardinge zijn daarvoor toch ongetwijfeld voldoende mogelijkheden. Daar is het ook voor bedoeld. Kunnen bewoners van Lewenborg er misschien ook gebruik van maken.

Unknown zei

Wij hebben begrepen dat het plan is om het in het park aan de galkemaheerd te realiseren.
Wij wonen hier een jaar en hebben dit plekje uit gekozen voor de rust en het mooie uitzicht op het park.
Je kan er op wachten dat dit een hang plek gaat worden met geluids en rommel overlast. Wij zullen er alles aan doen om dit dan ook tegen te gaan. Waarom geen fitnessbaan bij Kardinge daar is genoeg plek ligt centraaal en niemand heeft er last van.

Unknown zei


Wij hebben begrepen dat het plan is om de fitnessbaaan aan de Galkeaheerd in het park te realiseren. Wij zijn hier gaan wonen voor de rust en het mooie uitzicht. Je kan er op wachten dat als de fitnessbaan er komt dat het een grote ellende wordt van geluidsoverlast en een grote bende wordt van afval. De jeugd zal er naar mijn mening geen gebruik van maken om te sporten. Wij met de buren (mag ik voor spreken) zullen alles doen wat in ons macht ligt om dit tegen te gaan!!! Waarom niet een fitnessbaan bij kardinge daar is genoeg ruimte het ligt centraal en niemand die er daar last van heeft!!

Sylvia