dinsdag 20 augustus 2013

DAG, OUDE VERTROUWDE VIDEOTHEEK BEIJUM


Maar liefst 28 jaar zat de videotheek Beijum op de bekende plek aan de Claremaheerd, naast het Café Biljart. Het was een begrip in de wijk, ondergetekende weet niet anders dan dat je voor een filmpje of voor een late boodschapje even naar de videotheek kon gaan. Praktisch elke dag tot tien uur 's avonds. Tot een half jaar geleden...

Mensen die langer in Beijum wonen kennen hem nog, Nico, (Delicaat) the Godfathter van de zaak. Tweeënhalf  jaar geleden overleed hij. Z'n portret hangt er nog steeds. Maar over twee weken niet meer, het is einde verhaal. In hoeverre het meegespeeld heeft weet ik niet, maar het kan een druppel teveel zijn geweest dat de videotheek voor de zoveelste keer (in januari) werd overvallen. Sinds een half jaar is de zaak nog maar tot 20 uur geopend i.p.v. tot 22 uur.

Een tijdperk aan de Claremaheerd/Plein Oost loopt ten einde. Uitverkoop. Wegwezen uit Beijum. Een kwestie van niet serieus genomen worden en de overlast voor de deur beu zijn. Altijd maar weer de politie bellen omdat er teveel hangjongeren hinderlijk voor de deur stonden. Naar verluidt werd er nooit wat aan gedaan. In combinatie met een gebrek aan vertrouwen dat het ooit nog wat gaan worden met Plein Oost hebben ze de handdoek in de ring gegooid. Ondergetekende valt niet in herhaling, het zijn de motieven van de vertrekkende ondernemer(s), te weten mevrouw Delicaat en de medewerkers.
Er waren afgelopen weken ook enkele sceptische geluiden in de wijk te horen n.a.v. de berichten over het naderende vertrek van de videotheek. De markt voor videotheekhouders zou slecht zijn, omdat mensen films downloaden zouden dvd´s niet meer in trek zijn.

Ondergetekende heeft geen kijk op dit marktmechanisme, en hij weet niet wat daar waar van is of kan zijn. Feit is wel dat de eigenaresse van de videotheek Beijum een doorstart gaat maken in de binnenstad van Groningen. Over dik twee weken wordt een gelijksoortige videotheek aan de St. Jansstraat geopend. Dat mag je toch een teken van levensvatbaarheid voor dit soort zaken noemen.

Op de bovenste foto ziet u rechts de videotheek, met daarnaast het Café Biljart. Op de achtergrond spuit het water vanuit verschillende bronnen op een gerenoveerd Plein Oost.
Voor het Café Biljart, is de bedoeling, wordt nog een grote bloembak neergezet. Dit om de ´leefbaarheid´ verder te bevorderen. Want, het moet nog veel leuker en gezelliger gaan worden. Het is de bedoeling dat de uitbaters van het café de bak zelf gaan verzorgen en de planten water gaan geven.

Het zou mooi zijn als het allemaal zo zal gaan zoals het bedoeld is. Leuk, gezellig, levendig.
Maar de realiteit is vaak weerbarstig, en de mens is niet altijd leuk en gezellig. Vooral als er drank en drugs in het spel zijn, kan de schaduwkant in de mens gemakkelijk op gaan spelen. Naïviteit zal de problemen in dit gedeelte van Beijum niet oplossen, het zou zo maar kunnen zijn dat de nieuw aan te leggen plantenbak aan de Claremaheerd als urinoir gaat worden gebruikt.

Is het schaap aan het verdrinken en wordt de put nu gedempt? Omwonenden geven aan dat sinds bekend is geworden dat de videotheek de deuren gaat sluiten, de overlast van hangjongeren is afgenomen. "Ze zijn een paar keer weggestuurd en ze staan nu vaak in de buurt van de Wibena-rotonde."

(I.v.m. de komende sluiting van de videotheek kunnen deze week nog producten voor de helft van de prijs of goedkoper worden aangeschaft)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Belachelijk. dat de politie de laatste jaren er nix aan gedaan heeft.Heb de wijkagenten er wellus gezien maar die maakte alleen maar een praatje.Groot gelijk heeft deze ondernemer. vooral de wijkagenten falen wat mij betreft. maarja daar hoor je nix over.

Anoniem zei

De wijkagent moet terug de wijk in.
De politie moet weer zichtbaar zijn en de wijkagent zichtbaar in de wijk.
Vroeger had elke wijk een politiepost en was de (wijk)agent duidelijk aanwezig in de wijk.
Tegenwoordig laten ze alleen hun hoofd zien op het spreekuur.
Jongeren worden zo af en toe opgejaagd waar mogen ze wel hangen?
Een trefpunt is er met name voor de jongere jeugd maar de groep 18-25 ongeveer staat vaak te hangen.
Diezelfde vidotheek klaagt maar deze groep liep daar wel de deur plat voor drinken rokerij etc.
Waarom niet samen met jongeren en politie een oplossing zoeken? Nu is het te laat