dinsdag 13 augustus 2013

PLEIN OOST OP DE SCHOP (9)

Wat ziet het er leuk en gezellig uit. En wat een gezellige en schattige plantenbakken met nieuw groen er in! Wat een feest om over een week of zes, als de herfst losbarst, vanaf een gezellig bankje naar de nieuw aangelegde 'waterpartij' te gaan zitten kijken. Mensen, Beijumers, komt dat zien. Plein Oost is gerenoveerd. Wonderbaarlijk dat er ten tijden dat de foto werd genomen, gistermiddag, geen drommen bezoekers op het plein te bespeuren waren. Het is toch wel een bezienswaardigheid geworden. Maar de 'Huiskamer van Beijum' was helemaal leeg.

De lezer kan het cynisme tussen de bovenste regels in waarschijnlijk lezen. Het is een persoonlijke smaak en de lezer moet zelf maar oordelen: wat is er nou verbeterd? Terwijl het voor de zoveelste keer zo 'goed' bedoeld is. Een nieuw drainagesysteem dat er voor moet zorgen dat de nieuwe beplanting genoeg water kan krijgen. Bloembakken. Een waterpartij. Het is wat. Hoeveel geld heeft het dit keer gekost?
In de week van 15 - 19 april 2013 start een aannemer in opdracht van de gemeente met werkzaamheden op het plein bij het winkelcentrum Beijum Oost. Er komen nieuwe bomen, een tribune, podium en een waterplein met fonteintjes op het plein. Het plein wordt hierdoor gezelliger en levendiger. Bij de poort komt een voetgangerssluis en op en rondom het plein plaatsen we plantenbakken en 'poefs'. Dit gaat het racen van brommers over het plein tegen. Dit alles kunt u bekijken op de ontwerptekening. Gem. Groningen.nl
Positieve reacties zijn meer dan welkom op Ondergetekende heeft geen behoefte om onnodig negatief te gaan zitten doen omtrent Plein Oost en de nieuwste aanpassingen. Maar echt alle mensen die hij over het plein heeft gesproken, en dat zijn er behoorlijk wat, delen dezelfde mening: weggegooid geld, hopeloos, het wordt niks. Is er dan niemand positief gestemd? In de vertrekkende videotheek werd ondergetekende vorige week de vraag gesteld: "Weet jij hoeveel miljoen euro's het de laatste jaren heeft gekost om iedere keer Plein Oost aan te pakken? Het is toch alleen maar minder geworden?"
De persoon gaf aan een tijdje op internet te hebben gezocht en op Plein Oost heeft gegoogled. Hij doelde onder meer op het ongeveer tien jaar oude "De aftrap. Er staat wat op het spel." Over de sociale wijkvernieuwing in dit deel van de wijk. Open de pdf via deze link (bovenaan) .Hier.

Al die aanpassingen waren zo goed bedoeld. Ook nu weer met FijnPlein: 

Enkele jaren geleden is het winkelcentrum in Beijum Oost geheel vernieuwd. Een van de belangrijke ingrepen was het maken van een plein. Dit plein wordt ervaren als zeer leeg, stenig en onprettig. De gemeente heeft daarom budget gereserveerd om het plein te veraangenamen.
In opdracht van de gemeente heeft Platform Gras (architectuur Instituut Groningen) samen met de bewoners ‘één dag architect’ georganiseerd. MD Landschapsarchitecen en pvanb architecten hebben die dag de bewoners hun wensen en ideeën voor het plein laten uittekenen.
Deze rijke verzameling tekeningen is de basis geweest voor het uitwerken van twee modellen door MD Landschapsarchitecten. Het model MIX en het Model MAX.
Model Max zet in op het maken van een spelplein voor alle leeftijden, van de kleuter tot de senior uit het aanliggende verzorgingshuis. Een stelsel van palen en spandraden vormt een immens grote pergola over het plein, die door verschillende klimplanten wordt overgroeid.
Archieffoto. Zal de Aldi wél blijven?
Het model MIX mengt de spelfunctie met verblijfsfuncties als een waterspeelplaats en een podium. Om het plein een groenere uitstraling te geven worden de bestaande bomen vervangen door grotere bomen met een brede kruin.
In ‘de week van het plein’ heeft de bevolking van Beijum naast een serie van activiteiten op het plein de mogelijkheid gekregen om op een van de modellen te stemmen. Om de plannen voor het publiek ook tastbaar te maken zijn de modellen door kunstenares Maren Lösing verbeeld in twee kijkdozen.
Het model MIX is door de bewoners in een nek-aan-nek race tot voorkeursmodel gekozen. Dit model wordt nu gerealiseerd.


Het kan aan ondergetekende liggen, maar hij ziet geen grote bomen met een brede kruin. Beijumnieuws@online.nl.
Onder het blogbericht over de verhuizing van het postkantoor van Oost naar West, afgelopen zaterdag, kwam deze reactie binnen:
o krijgen ze plein oost wel weer leefbaar :(
pinapparaat gaat ook weg zeker?
wel geld stoppen in een plein waar niet geluisterd is naar de omwonenden en wat na zoveel jaar weer aangepakt moet worden omdat het niet is zoals ze gedacht hadden... maar er voor zorgen dat een winkel niet weg hoeft door de overlast is kennelijk teveel gevraagd!
Heeft het jaren geduurd voordat panden weer "bewoond" waren zodat het iets meer leefbaarder werd... nu verdwijnt alles weer...
Hoor ook al geruchten dat de aldi weer vertrekt!
gaat de bieb ook op de schop? zet er dan maar een zooi woningen neer en verander de naam in de pleinoostheerd!
Sorry voor de negativiteit maar ben er wel beetje klaar mee... weet nog wel andere dingen waar de gemeente dan dat geld in kan stoppen...Heel wat speelplekken kunnen wel een opknapbeurt gebruiken wanneer krijgen we nou eens een echte leuke, fijne, veilige plek voor onze oudere jeugd?
Of een sport-acomedatie in de wijk zelf! 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De kletterende waterpartijen zijn gerealiseerd en de kinderen hadden hier vanmiddag dikke pret! Vind het zo gek nog niet hoor.

H Eras zei

Wat is de definitie van een bewoonbaar plein überhaupt? Wie was de doelgroep? Tot waar loopt het plein? Komt innersdijk echt terug in 2015? De schutting als rottende rommel of tijdelijk iets groens te kijken?
Op het plein zelf is iig geen overlast tov 5 jaar geleden. Winkels in het hele land worden vervangen door webwinkel en ah/jumbo en leegstand.
Dan maar uitbreiding van de eetboulevard en een fitness centrum.