zondag 25 augustus 2013

ONTWIKKELING WINKEPLEIN WEST (29) Het waren gistermiddag tegen vijf uur memorabele momenten op Winkelplein West. Twee gerenommeerde zaken die al of niet tien weken dicht gaan. Zie de bovenste foto, om tien voor vijf haalden vier medewerkers een reclamebord in de Lidl neer. Nee, 'Elke dag vers' is er even niet meer bij. Bijna tegelijkertijd draaiden de eigenaar van de computershop en z'n assistent hun laatste minuten in de naastgelegen zaak. Nou ja, de laatste minuten, vooraleerst dan. Je weet het nooit in Ondernemersland, dan weer vallen zaken om, dan start er weer een nieuwe onderneming, een doorstart, etc. Het is de bedoeling dat de computershop in november zal heropenen. Laten we het hopen, waar vind je tegenwoordig nog een ideale mix van zakelijkheid, vakmanschap én menselijke benadering? De videotheek op oost staat op het punt te sluiten, het postagentschap verhuist naar de Primera. Wat te denken van de bakkerij op west? Zal die staan te juichen bij het idee van een broodjeszaak in de nieuwe straks uitgebouwde Lidl? 

Ondergetekende is opgegroeid in een dorp te zuid-oost Groningen. De tijd van kleine grutters, kruideniers, ondernemers, winkeltjes. Het 'grootkapitaal' kwam en maakte korte metten met veel winkeltjes. Zal dat op Plein West weer gebeuren? Zal de reus Lidl enige voeling hebben met Beijum? Met de omgeving en/of met het plein? Waarschijnlijk gaat het ze alleen maar om meer winst, meer geld. Vanzelfsprekend is dat hun goed recht, we beleven de kapitalistische tijden. Maar een bloemist verdween, misschien een bakkertje, wat doet de computershop?

Op de rechter foto is het interieur van een nieuwe pizzeria te zien. Locatie, aan de andere kant van het plein, in het voormalige pand van de fietsenmaker, naast de patatzaak. U ziet de tafels en stoelen nog ingepakt. De pizzeria zou begin augustus open gaan. Wordt het begin september?

Het is om weemoedig van te worden. Waar moet je nou vanaf volgende week heen als je computer het begeeft? Waar koop je printerinkt of een usb-kabel?
Het is niet anders, we beleven de economische tijden.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De computerzaak had gewoon open kunnen blijven. Maar die koos ook voor het geld.
Nooduitgang had Lidl aan de andere kant kunnen maken als Computerzaak niet meewerkte.

Anoniem zei

De Lidl heeft helemaal geen noodingang gehad. Een beetje aanmatigend om voor de Computerzaak in te vullen dat die voor geld kozen.