maandag 3 december 2018

COLUMN UIT LEWENBORG (121)


De onbekenden.

De laatste tijd ben ik nogal eens onderweg. Werkelijk van hot naar her, met de bus en de trein. Lang leve het openbaar vervoer. Een auto heb ik niet meer, wel een scooter en scootmobiel. Alleen die brengen mij niet zo ver als dat ik nu moet en vooral wil. Twee weken terug ging ik naar de Readshop in Lelystad waar ik mijn boek “ontsnapt aan de dood” mocht presenteren, verkopen en signeren. 
Helemaal tof en ik ging er blanco in toen mijn tafeltje klaar stond, waarop mijn boeken stonden te prijken. 

Om mensen warm te laten lopen om mijn boek te kopen, moet je ze natuurlijk wel aanspreken. Zo sprak ik die dag vele voor mij onbekende mensen. 

Ik ontmoette een man met A.L.S. en met zijn motto ‘leef het leven zolang je nog hebt’ raakte mij diep, toen ik dat in zijn boek moest schrijven, die hij van mij kocht. Met een knipoog rolde hij met zijn elektrische rolstoel bij mij vandaan. Het maakte mij nieuwsgierig… Zo zie je maar weer dat je nooit weet wat er achter een persoon zit, tenzij ze het je vertellen.

Op de terugweg in de trein, ging ik de mensen in gedachten eens bij langs.
Wie is die persoon die daar druk in de trein op zijn laptop zit te tikken? 
Wie is die persoon die stoïcijns uit het raam zit te kijken? 
Wie is die persoon die naast mij zit? Je weet het niet eerder voordat je een praatje aanknoopt en dan nog kun je iemand niet doorgronden. Dat hoeft ook natuurlijk ook niet. Wat dan wel weer leuk is als er een ‘binding’ is of ontstaat. 

Verbinden wij ons niet met allerlei soorten mensen. Kijk eens naar je vrienden en kennissenkring, zitten daar niet allemaal verschillende persoonlijkheden tussen?
Ja toch? Bij mij in ieder geval wel! 

Doordat ik nu zo vaak op pad ben, ontmoet ik talloze mensen en zo ontstaan er nieuwe verbindingen met bepaalde mensen. Mensen die mij verder kunnen helpen, die mij tips geven en mij versterken in hetgeen ik doe. Je moet je bloot geven om de ander een idee te geven wat of je wilt bereiken. Dan pas wordt het zichtbaar voor een ander en kan diegene er op inspringen om je te versterken. 

Onbekenden kunnen soms heel wat voor je betekenen. Je moet je er echter wel voor openstellen. Het gesprek aangaan, duidelijk en zonder lange omwegen. Offline zichtbaarheid creëren. 

Járen geleden ben ik vertegenwoordigster geweest en dat komt mij nu goed van pas. Ik ben sowieso al niet op mijn mondje gevallen en ik heb nog geen reis gemaakt zonder een gesprek te hebben met iemand. Ook tijdens die dag in Lelystad was dat handig natuurlijk, want spreek jij weleens een wildvreemde aan? Ik dus wel en met resultaat. Met verschillende openingszinnen vlogen mijn boeken van de statafel richting de kassa. Mensen waren lovend over mijn boek en werden aangestoken door mijn enthousiasme, aldus verschillende kopers. 

Die lach op mijn gezicht was er niet af te krijgen die dag en eigenlijk stilletjes nog steeds niet.

De leukste en grappigste verbindingen ontstaan vaak door onbekenden. Ik kan er zo een stuk of wat opnoemen van de laatste tijd. 
Wat is jouw leukste verbinding? Wie heeft je vooruit geholpen of wie heeft je goede tips gegeven?

2018©Vlindertje73

Geen opmerkingen: