maandag 17 december 2018

COLUMN UIT LEWENBORG (123)


Duurcember!

Laten we eens aan ‘consuminderen’ doen.
Deze laatste maand van het jaar kunnen we beter ‘duurcember’ noemen. Iedereen geeft bakken met geld uit. Ik vraag mij af of dat het nu echt wel zo nodig is…
Gezellig met elkaar kerstfeest vieren, cadeautjes onder de boom, een etentje met familie en mooi zijn in je uiteraard nieuwe kleding.

Laten we beginnen met de kerstdagen zelf. Vele mensen hebben een kunstboom en anderen willen liever een echte boom, maar moet er dan werkelijk elk jaar een hele nieuwe kerstinrichting komen? Het ene jaar wit en een volgend jaar alles rood of goudkleurig bedoel ik daarmee. Je kunt met je oude kerstspullen leuke combinaties maken, als je het tenminste niet begin januari in de container hebt gekwakt. Je moest ze eens de kost geven, die dát doen. Ik ken mensen die in een flat wonen en waar een ruimte is met containers die je zo open kunt doen en begin januari als iedereen last heeft van de opruimwoede liggen daar spiksplinternieuwe kerstspullen, zo maar gratis voor het uitkiezen. Stop het in een doos en je hebt voor de volgende kerstdagen weer nieuwe spulletjes. Kost niets. Wil je niet met je kop in een container hangen, de kringloop heeft ook genoeg mooie spulletjes voor weinig geld. En bovendien goed voor het milieu.

De cadeautjes worden ook elk jaar groter en duurder, kinderen zijn tegenwoordig niet meer tevreden met iets kleins of iets wat nuttig is. Nee, ze staan schreeuwend in de winkel; ‘ik wil dat, ik wil die.’ Als ze hun zin niet krijgen, schreeuwen ze de hele boel bij elkaar. Echt niet om aan te zien en zeker niet om aan te horen. Bovendien kun je het hele jaar al cadeautjes bij elkaar sparen, gewoon op het moment dat ze in de aanbieding zijn.

Dan het kerstdiner. Dat is vaak zeer stressvol voor de gastvrouw waar het diner zich gaat bevinden. Dit is ook makkelijk in de hand te houden. Koop ruim van te voren je etenswaren in, dat scheelt een hoop winkelstress tijdens de gekte die gaat plaats vinden in een dag of twee voor kerst. De meeste lekkere hapjes staan tegenwoordig boordevol allerlei troep om het extra lang houdbaar te laten zijn. Bovendien heeft bijna iedereen een vriezer. Wat ook leuk is, is om als gastvrouw de andere genodigden een gerecht mee te laten brengen. Een beetje als een American party zeg maar… Laat je lekker verrassen, dan geniet jezelf ook wat meer.

Je wilt tijdens de kerstdagen er natuurlijk picobello uitzien. Denk eens out off the box en duik je kledingkast in, in plaats van de winkel. Kijk eens naar iets wat je al lang niet hebt gedragen en combineer dit zo nodig met kledingstukken uit een vriendin haar kledingkast. Wat leuke accessoires erbij en je ziet er uit om door een ringetje te halen.

Het hoeft allemaal niet zó duur en stressvol te zijn, als je eens aan ‘omdenken’ doet. Dat is zó leuk, ik gebruik het vaak.
Bovendien wordt consuminderen hard nodig voor het komende jaar, want alles gaat duurder vanaf januari 2019. De levensbehoeften gaan immers omhoog van 6% naar 9% BTW en dat tikt echt wel door! Daarom noem ik januari; ‘duurjari’

Ga jij ook consuminderen deze komende feestdagen en blijf je dat doen in 2019?


2018©Vlindertje73

Geen opmerkingen: