donderdag 20 december 2018

TRAMPLAN 050 WEER OP DE POLITIEKE AGENDA (Hoe denkt Beijum hierover?)

Door de eclatante winst van GroenLinks tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen (11 zetels) in combinatie met dat genoemde partij een fervente voorstander van een tram als openbaar vervoer door de stad is, maakt dat het onderwerp tram weer op de politieke agenda staat.
Er zit een heel politiek verhaal achter. In een notendop, het was de bedoeling dat er vanaf 2016 een tram door de stad zou rijden maar er voorbereidingen werden getroffen sneuvelde het plan in 2012. De SP en D66 trokken hun steun voor het plan in.

De grondlegger van het tramplan, Karin Dekker, stapte in 2012 met enkele PvdA-ers op, zie nog eens dit Beijumnieuws-bericht met doorverwijzing naar een interview met haar. Het was de tijd van Yes we Tram en Tram No Way

Het college viel en Beijumer Arjan de Rooij, destijds fractievoorzitter van de PvdA, denderde met de val van het college mee het stadhuis uit. Hij had een behoorlijke kater van het Tram-debacle, zie nog eens dit bericht + video.

Lang verhaal kort, we krijgen een nieuwe college, althans daar wordt aan gewerkt, van GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie. Een links college, zonder de SP omdat deze partij fundamenteel tegen de komst van een tram is. Was D66 ook maar voorman Paul de Rook lijkt hierin een draai te willen maken.

Mocht er nog iets van een concrete tram-plan voor Groningen uitrollen, dan zal dat hoofdzakelijk gaan over een tram vanaf het station naar Zernike vice versa. In de bussen naar Zernike zitten elke doordeweekse dag vele duizenden studenten.

Over een mogelijke tram naar Kardinge-Beijum hoor je momenteel niemand.
De Beijumblogger maakte een kleine tien jaar geleden in samenwerking met toenmalige filmer Hilda Hofstra een video waarin de mening van de Beijumers inzake de komst van een tram werd gepolst.

Bekijk de video beneden (niet schrikken, er komen een paar geïnterviewden aan het woord die reeds overleden zijn).

Beijumnieuws had destijds een poll waar goed op gestemd werd, open voor de uitslag deze link

Reeds in 2009 publiceerde de blogger een bericht over de tram en wijkbelangen die het toenmalige wijkconflict tot grote hoogte opstuwde...lees vooral de 46 reacties.

Geen opmerkingen: