zaterdag 17 oktober 2020

IS GRONINGEN IN OPSTAND? (vanavond demonstratie Grote Markt)

'We willen de horeca redden, we zijn tegen de corona-maatregelen, we willen ons land redden, we zijn tegen pedofilie, een modkapjesplicht is een muilkorf-plicht, we zijn in oorlog tegen het corona-beleid.'

Bovenstaande geparafrasserde opsomming leest deze blogger vandaag op verschillende Facebook-pagina's. Ook op die van in Beijum woonachtige mensen.

Er schijnt een protestgroep te bestaan dat zich Groningen in Opstand noemt. Vanavond om 19.00 uur willen ze gaan protesteren op de Grote Markt in Stad.

Nou zal deze blogger de laatste zijn die de angsten en zorgen van mensen in de huidige corona-tijden niet serieus zou nemen. En demonstratierecht is een groot goed (actievoerders, in een dictatuur wordt dat lastiger...).
Maar de uitingsvormen, daar heeft hij wel wat moeite mee.
 Genoemde protestgroep heeft om en nabij de 500 volgers. In een stad met omstreeks 210.000 inwoners. Oftewel, Groningen is helemaal niet in opstand.

Het doet denken aan de enkele tientallen trommelaars die op 21 juni vanaf de Kardingerbult Groningen wakker ging trommelen

Wat een pretentie om vanuit een klein groepje te denken dat je wakker bent en dat andersdenkenden schapen zijn en nog slapen.

Zullen de horecamedewerkers blij zijn met de geplande demo? Het ligt er wellicht aan in wat voor kringen je bivakkeert, ondergetekende kent horecamedewerkers die balen van de hernieuwde sluiting, maar er wel begrip voor hebben. Wat een pretentie om te veronderstellen dat je met je clubje 'de horeca' denkt te steunen. Heeft Horeca Groningen om de demonstratie gevraagd?

Er zijn mensen die meer vertrouwen hebben in een Lange Frans en Willem Engel dan in virologen die er jarenlang voor hebben gestudeerd.

'Kom demonstreren tegen coronamaatregelen, stop de pedofilie, weg met de spoedwet, geef onze vrijheid terug, stop de regering.' Allemaal kreten die op Facebook voorbijkomen. Onze vrijheid is wat deze blogger betreft iets om over na te denken. Hoe zit het met de vrijheid van de kwetsbare medemensen, geachte demonstranten? Doen die er ook toe?

Dat met die pedofilie is iets wat ondergetekende totaal ontgaat. Dat is van alle tijden en dat stop je niet. En geen zinnig mens die daar voor kan zijn. Wat je aandacht geeft gaat groeien, is een bekende wetmatigheid.

Het wordt een interessant allegaartje vanavond in de binnenstad. Anti dit, anti dat. En pro horeca. En onze vrijheid.
Mooi om in een land en stad te wonen waarin groeperingen van allerhande pluimage zich mogen uitspreken.

Maar bescheidenheid siert de mens. Groningen is helemaal niet in opstand. Groningen ziet in het algemeen de noodzaak van de tijdelijke corona-maatregelen in. 

Gelukkig heeft deze blogger in deze roerige tijden de vrijheid dit te schrijven. En de lezer mag helemaal anti bovenstaande tekst zijn.

Update ca 18.45 uur...ongeveer 25 mensen op de Grote Markt.
Update19.17 uur. Weer thuis, waar het behaaglijker is dan op de kille Grote Markt. En dat dachten ongetwijfeld meer mensen.
Zullen het er 35 zijn (geweest)? https://www.bouwwebcam.nl/grotemarkt/


Opvallend, de stoet kwam omstreeks kwart voor zeven vanachter een toeterende horeca-vrachtwagen de Grote Markt opgereden. Een jongeman aanschouwde de opkomst, trok zijn telefoon, begon te filmen en hield een tirade. 

Ondergetekende, die er vlak bij stond, citeert hem letterlijk:
"Ha, stelletje helden, is dit het? Beetje gemakkelijk allemaal van achter de computer thuis berichten posten? Dit slaat toch nergens op, stelletje lafbekken."

Dat lafbekken klinkt onsympathiek, en daarmee doe je de demonstranten geen recht. De filmer had duidelijk lol om de geringe opkomst. Maar prima dat bezorgde burgers hun onvrede uiten.

Wel zag deze blogger weer eens het verschil tussen Facebook en de werkelijke wereld. Het lijkt 
soms heel wat, boerenprotest-Facebookgroepen, vandaag Groningen in Opstand.  

Je kunt je afvragen of de doorsnee Nederlander wel zo boos en opstandig is. Domineren de luidruchtige mensen niet teveel op 'social' media?

Ondergetekende stond vanavond als echte realist op de Grote Markt. Denkt hij. 

De illusie van Facebook versus de concrete realiteit werd door hem aanschouwd.
My Website

7 opmerkingen:

Johan Borg zei

Dit is niet meer dan een dekmantel, Johan. De Q-Anon beweging komt van oorsprong uit de VS, en vooral populair onder nogal wat Nederlanders en Duitsers. De voedingsbodem van de Q-beweging ligt vooral in achterstandswijken; een gevaarlijk ondemocratisch fenomeen. Let vooral op de hoofdletter Q, je ziet het bij deze groepen steeds weer opduiken in demonstraties. Zij zijn namelijk aanhanger van knotsgekke en gevaarlijke complottheorieën.

Han zei

Voor de goede orde: dit is een andere Borg dan de vaste columnist van de Beijumblog. Familie?

Anoniem zei

Dit krijg je dus als je bezuinigt op de geestelijke gezondheidszorg.

Jojan Borg zei

Ja Han, we zijn, denk ik, familie van elkaar. Mijn opa en oma kwamen uit Siddeburen.

Han Borg zei

We zijn familie als jouw Borg-tak zijn wortels heeft in Oldemarkt, bij Steenwijk/Wolvega

Johan Borg zei

Okee Han, ik ga straks even uitzoeken waar m'n overgrootvader geboren is. Volgens mij zijn alle Borgs familie van elkaar,xant de stamboom is niet zo groot.

Han Borg zei

Als je me opzoekt via Facebook en me een persoonlijk berichtje stuurt kunnen we dit even buiten deze 'draad' houden.