donderdag 29 oktober 2020

NIEUW BOEK VAN GRUNNEGER EN BEIJUMER TONKO UFKESNederlands-Duitse verhalenbundel van Tonko Ufkes.

(Tekst + afbeelding door de schrijver ingezonden)

Op vrijdagmiddag 9 oktober werd in de Martinikerk een Nederlands-Duitse verhalenbundel van de Beijumer schrijver / dichter Tonko Ufkes gepresenteerd. 

 In het boek “De De bonte vliegenvanger / Der Trauerschnäpper ” staan vijf verhalen, geschreven in het Gronings maar speciaal voor deze uitgave vertaald in het Nederlands en in het Duits. Het idee van een tweetalige bundel kwam van de Duitse uitgever Agenda Verlag uit Münster. 

De verhalen zijn levensecht, ze spelen in het hier en nu, waarbij het steeds draait het om een hoofdpersoon die in een onverwachte situatie terecht komt of iets bijzonders meemaakt. 

Volgens schrijver Tonko Ufkes gaat het daarbij om “gewone mensen die bij het onverwachte toch zelf de regie over hun leven proberen te houden. Liefde en dood spelen uiteraard een grote rol, maar bv. ook kanaries of een jonge houtduif.” 

De bundel “ De bonte vliegenvanger / Der Trauerschnäpper ” is in elke goede boekhandel te koop en uiteraard ook bij Primera Hopster in Beijum.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Boelemaheerder Tonko won vorig jaar een prestigieuze Duitse prijs voor de bundel 'De bonte vliegenvanger.'
Lees hier, en zie hem nog eens op de foto met een andere Beijumer.
In 2016  was hij in het nieuws i.v.m. het oprichten van het Grunnegs literair tiedschrift Oader.

Update 16.50 uur, Han Borg gaat het boek lezen en er een recentie over schrijven.

1 opmerking:

Anoniem zei

Gelezen.
Ongelooflijk direct, dicht-op-de-huid geschreven verhalen boekje. Nu 's niet in het Gronings westerkwartiers, maar in het nederlands. Maar de verhalen blijven zo gronings als 't maar kan. Vooral het verhaal Water. Met een aflopend leven midden in sober en secuur neergepende observaties is wondermooi.
Lezen is geen straf.