maandag 5 oktober 2020

VERHALEN VAN SASSEFRAS (6)

 Zuurkool

Het wordt kouder, dus we kunnen weer genieten van de winterkost; hier een recept van zuurkool op zijn anders. Als ik onderstaande klaar maak en aan mensen vertel dat ik dat ga koken, is er bijna altijd wel iemand die zegt: mag ik komen eten? 

Wat heb je nodig: wijnzuurkool, spekjes, blokjes chorizo, komijn, paprikapoeder, crème fraiche, mayo, mosterd, en dan een keuze moment, of varkensvlees en een potje vleesfond of kipfilet en een potje gevogelte fond. de verhouding fond zuurkool is ongeveer half potje fond op 1 pakje zuurkool. De andere helft van het potje kan gewoon de vriezer in voor de volgende keer.

Bak de spekjes en de chorizo lekker knapperig en haal ze uit de pan. Bak het vlees naar keuze heel even aan, doe het aangebakken vlees samen met een royale hoeveelheid komijn en paprikapoeder (als je van scherp houd is chili peper een optie) in een pan daarbij de uitgelekte en uitgeknepen zuurkool, ongeveer 2/3 van  de crème fraiche en de fond. Laat het een half uurtje pruttelen. 

Maak ondertussen het sausje. De rest van de crème fraiche maak je aan met ongeveer 2 x zoveel mayo en een theelepel mosterd, hoe scherp het sausje wordt hangt af van welke mosterd je gebruikt, dus proef en doe er naar behoefte nog wat peper bij.  (Of indien te scherp nog wat mayo). Schep vlak voor het opdienen de spekjes en chorizo er door de zuurkool. Zoals bijgaande foto toont heb ik afgelopen vrijdag gekozen om het te serveren met rijst maar aardappelpuree is ook een lekkere optie.

Eet smakelijk
 
Het is natuurlijk ergggg lekker om wat van het vet wat vrij is gekomen van het uitbakken van de spekjes en de chorizo te bewaren en daar de volgende dag bijvoorbeeld je eitje in te bakken.

Saskia Smid

Geen opmerkingen: