dinsdag 13 december 2016

OADER, NIJE GRUNNINGER LITERAIR TIEDSCHRIFT


Vanaf gisteren heeft Groningen met Oader een nieuw Groningstalig literair online podium.
Een jaar geleden verscheen het laatste nummer van zijn voorganger, Tiedschrift Krödde.
Oader kent een hoofdredacteur uit Beijum, Tonko Ufkes is zijn naam.

U ziet de Boelemaheerder in het midden op de foto staan die gisteren in het Dagblad van het Noorden stond. Foto: Duncan Wijting.

Tonko was vorig jaar een keer te gast bij Radio Beijum, evenals Jan Glas, de persoon die we links op de foto zien staan.
Jan Glas staat nog op video met Grunninger Lammert Doedens, zie allemaal in dit bericht waar ook Henk Scholte en Beijumer Bert Wijnholt op foto staan.

In het genoemde Dagblad bericht, klik bovenste link aan, staat: 
De redactie van Oader kiest bewust voor een digitaal tijdschrift omdat, volgens hoofdredacteur Tonko Ufkes, „nou elkneen t lezen kin”. Hij en zijn collega’s Jan Glas en Hindry Schoonhoven, willen op een voor iedereen toegankelijke manier de verhalen en gedichten presenteren. Niemand hoeft een abonnement te nemen, het is een kwestie van aanklikken en lezen.

Gisteravond belde de Beijumblogger met de kersverse nieuwe hoofdredacteur uut Beijum. Tonko, vertel over Oader!

"Ik voel me zeer vereerd dat ik gelijk Johan Fehrmann aan de lijn heb als Grunninger en Beijumer (JF; tou eem Tonko, ik ben 'n bescheiden Grunninger). We gaan proberen een goed en degelijk tijdschrift op poten te zetten. Met een redactie van drie kritische mensen. En ook streng, niet alle verhalen zijn goed, we streven een goed niveau na. Alles wat tussen geboorte en dood plaatsvindt is de moeite waard om over te verhalen en ook in je eigen taal. Ja, het Grunnings is voor mij een taal en geen dialect. Alle inzendingen zijn welkom, en die hoeven echt niet allemaal perse lollig te zijn. Het mooie van de Grunninger spreektaal is dat er zoveel variatie in bestaat. Hoes of huus maakt niet uit, als we elkaar maar verstaan en dat doen Groningers in het algemeen prima.
Ja Johan, stuur gerust eens wat in, en iedereen is welkom om dat te doen, maar lees anders eerst wat berichten en kijk of het wat voor je is. Het voordeel is, je hoeft geen abonnement te hebben, het is voor iedereen gratis."

De eerste verhalen en gedichten uut Grunn staan online.
www.oader.nl

Geen opmerkingen: