zondag 25 december 2016

KERSTGROETEN VAN LUIT STAGHOUWER


De beijzelde roos fotografeerde ik op 5 december, een heerlijke winterse dag met in de middag nog lichte vorst, een aangenaam zonnetje en bijna geen wind. Voor afgelopen dinsdag konden we volgens het Dagblad van het Noorden vijf uur zon verwachten, in het achtuurjournaal van maandagavond was men minder optimistisch en helaas bleek dat terecht. 

Het was nog grijs bewolkt toen ik dinsdag tegen de middag richting Beijum fietste en dat was ook nog zo nadat ik een kop koffie had gedronken bij Boerderijum. Vroeg in de middag deed de zon nog even een poging om het beeld iets op te vrolijken, maar dat was van korte duur. Uiteraard wist ik ook wel dat er op de tuinen van De Wiershoeck en de Kinderwerktuin niet veel te zien zou zijn, maar je weet het maar nooit. Bovendien was ik benieuwd of er aan de hazelaar al vrouwelijke bloeiwijzen te zien zouden zijn.

Bij de ingang van het labyrint op de Kinderwerktuin werd ik verrast door de aangename geur van de bloeiende meloenbomen. Deze bomen (struiken) staan nu volop in bloei. Zover is de hazelaar nog niet. Maar mijn zoektocht langs de bomen was niet tevergeefs. Welgeteld één vrouwelijke bloeiwijze heb ik gezien en die was ook nog in een zeer vroeg stadium. Het duurt nog wel enkele weken voordat de rode ‘bloemetjes’ uitbundig bloeien, maar ook dan moet je goed kijken anders zie je ze gemakkelijk over het hoofd. Het zijn geen bloemetjes die je ziet, het zijn de rode stijlen met de stempels van de bloemen. De mannelijke bloeiwijze, de katjes, hebben zich al vanaf de zomer ontwikkeld en gaan pas in januari bloeien. 

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: