donderdag 29 december 2016

KINDERVUURWERK KAN OOK VERNIELINGEN AANRICHTENZe gingen helemaal in hun bezigheid op. Rotjes en licht siervuurwerk aansteken. Ze hadden geen kwaad in de zin, er werd gewoon niet bij nagedacht dat ze op een stuk kunstgras bezig waren.

De Beijumblogger vindt zichzelf niet erg moralistisch aangelegd, kom op, laten we de traditie om met oud en nieuw vuurwerk af te schieten alsjeblieft in stand houden.

Anderzijds, dat standpunt begint de laatste jaren wat te kantelen. Als je ziet wat voor schade flink knallen tijdens de jaarwisseling kan aanrichten.
Zie bijvoorbeeld dit bericht.

Tot in het voorjaar kun je plekken zien waar vreugdevuren zijn aangestoken.
En dan nieuwjaarsdag, zie hierhier en hier

Zie de foto's. Gistermiddag waren kinderen van een jaar of tien, twaalf met vuurwerk in de weer op het nog relatief nieuwe speelveldje in de Froukemaheerd.

Het siste en het knalde een beetje. Niet oorverdovend maar toch genoeg om schade aan te richten.
Zwarte gaten die er waarschijnlijk nooit meer uit gaan, kunstgras groeit immers niet door.

Jong geleerd is nog ouder ook weer gedaan.
De vuurwerktraditie kun je net als de Zwarte Pieten-traditie niet zomaar drammerig attaqueren en zo snel mogelijk weg willen hebben. Daar gaat tijd over.

Maar de vraag is of het plezier dat vuurwerk afschieten en bekijken teweegbrengt opweegt tegen de enorme schade die het voor het milieu en de openbare ruimte met zich meebrengt.

Vandaag staat een opiniestuk op Nrc.nl over vuurwerk en een eventueel verbod erop.

De cartoon links is van mijnheer Oppenheimer.
OP https://www.facebook.com/beijum.nieuws LEEFT DE DISCUSSIE HIEROMTRENT

Geen opmerkingen: